fbpx

Nasilni migranti do tal požgali center za pomoč ženskam v francoskem migrantskem kampu

Foto: Facebook

V Franciji so migranti zgolj nekaj tednov po odprtju uničili posebni center, ki je bil postavljen v pomoč migrantkam in njihovim majhnim otrokom, poroča britanski Express. 

Ženski center v migrantskem kampu v Grande-Synthu na obrobju Dunkirka v severnem delu Francije je bil uničen v požaru zgolj nekaj tednov po odprtju. Center je bil zasnovan kot varni prostor za ženske migrantke in njihove dojenčke, da bi bile deležne čustvene podpore, pomoči, zdravstvenih nasvetov in informacij glede hranjenja dojenčkov in malih otrok. Izgradnja centra je bila financirana z donacijami.

Kriminalna tolpa je najverjetneje odgovorna za požar
Na podlagi trditev prostovoljcev, ki pomagajo v kampu, v katerem je bilo nastanjenih na stotine migrantov, ki poskušajo od leta 2006 vstopiti v Veliko Britanijo, naj bi se v kamp infiltrirala kriminalna tolpa, ki je verjetno odgovorna za nastali požar. Ni jasno, ali je bil ta domnevni požig uradno prijavljen oblastem, so pa prišle na dan podrobnosti o požaru s strani prostovoljcev, ki so kamp obiskali, in o incidentu obvestili sledilce preko spletnih blogov.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Šlo je za zavestno dejanje
Svetovalka za dojenje iz Cambridgea Maddie McMahon je preko bloga thebirthhub.co.uk zapisala, da je razočarana, ker je center zagorel in dodala, da so ženske, otroci in prostovoljci v popolnem šoku stali pred pogorelim centrom in se objeli. “Nihče ni natančno vedel, kaj se je zgodilo, je pa bilo jasno, da je nekdo v center vdrl in podtaknil požar.” Izrazila je prepričanje, da je šlo za zavestno dejanje ne glede na to, ali je bilo dejanje predhodno načrtovano ali pa je nastalo kot posledica obupa in prekomernega pitja alkohola. “Vemo, da so v kampu nekateri zelo slabi slabi ljudje.”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Di Hammill, ki upravlja šolo Wild Harvest School, ki poučuje o samozavesti, je dejala, da ji ni jasno, zakaj nihče ni poročal o požaru v ženskem centru, in dodala, da je do tega najverjetneje prišlo, ker tam migrantke pridejo v stik z zahodnimi ženskami in na ta način postajajo močnejše in samozavestnejše. “Mogoče se to sliši kot kontroverzna špekulacija, ampak nihče ne želi odgovoriti na vprašanja glede požara.”

McMahonejeva je poudarila, da je nujno, da se čimprej izda dovoljenje za ponovno izgradnjo centra in dodala, da je možno, da bi ta, če bi bil ponovno izgrajen, spet zagorel, če se ne bo prej ugotovilo, zakaj je bil prvi sploh požgan.

N. Ž.