fbpx

Nemška industrija se ohlaja, val bo zajel tudi Slovenijo

Foto: STA

Obseg nemške industrijske proizvodnje se je oktobra v medletni primerjavi nepričakovano zmanjšal za 0,5 odstotka, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis. Analitiki sicer ostajajo optimistični in ocenjujejo, da to ne nakazuje dolgoročnejšega trenda. Slovenska vlada se na prihajajoči padec, ki bo nedvomno vplival tudi na slovenske gospodarstvo, saj je to pretežno izvozno in v veliki meri vezano na Nemčijo, še ni pripravila.

Za oktobrski padec sta krivi predvsem skromnejši proizvodnji potrošnih dobrin in energentov, okrepil pa se je proizvodni sektor.

Rezultati niso spodbudni
Nemško gospodarsko ministrstvo razloge za slabše rezultate industrijske proizvodnje v minulih mesecih – avgusta in septembra se je obseg po popravljenih podatkih povečal za skromnega 0,1 odstotka – pripisuje težavam s prilagajanjem na nova pravila na področju avtomobilskih izpustov, ki so v veljavi od septembra.

Kot je za AFP dejal analitik pri Capital Economics Jack Allen, je jasno, da rezultati nemške industrije v zadnjem času niso spodbudni, a kljub temu ne verjame, da bi to nakazovalo dolgoročnejši obrat krivulje.

C. Š., STA