fbpx

Nemška kanclerka Merklova Trumpu skesano ponuja oljčno vejico

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu ponudila oljčno vejico v znak sprave, ko je ta pričel z opuščanjem za nekatere kontroverznega trgovinskega sporazuma TTIP med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike le nekaj ur po inavguraciji.

Merklova je v včerajšnjem govoru nastopila v spravljivem tonu, saj je Trump v svojem inavguracijskem govoru večkrat ponovil, da bo Ameriko postavil v ospredje. Že med volilno kampanjo je obljubil, da bo zavrgel trgovinski sporazum z EU, v kratkem času po njegovi prisegi so bile podrobnosti o sporazumu tudi umaknjene z uradne spletne strani Bele Hiše.

Verjame, da je sodelovanje nujno
Kanclerka je dejala, da bo iskala kompromise na področju trgovine in vojaškega financiranja in dodala, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da ohrani dober odnos med Evropo in ZDA. “Svoja prepričanja je jasno izrazil v svojem govoru,” je povedala in dodala, da verjame, da je za vse najboljše, da sodelujemo na podlagi veljavnih pravil in skupnih vrednot,  ter da na podlagi skupnih akcij sodelujemo tako v mednarodnem ekonomskem sistemu kot tudi v mednarodni trgovini in si prizadevamo k oblikovanju vojaških zavezništev, piše Express.

Podala je prepričanje, da transatlantski odnosi v prihodnjih letih ne bodo manj pomembni kot v preteklih letih. “Za to si bom prizadevala,” je izjavila kanclerka in dodala, da kljub obstoju drugačnih mnenj verjame, da je na podlagi izmenjave mnenj mogoče poiskati kompromise in ustrezne rešitve. Njeni komentarji so prišli v javnost po tem, ko je na začetku tega tedna Merklova užalila Trumpa, saj je dejala, da ne bo komentirala svoje migrantske politike odprtih vrat,  dokler ne bo uradno nastopil funkcije.

Foto: epa

Foto: epa

Čezatlantsko trgovinsko in investicijsko partnerstvo TTIP med EU in ZDA je trgovinski sporazum, ki se zavzema za odpravljanje trgovinskih ovir, predvsem dragih predpisov, tarif in omejitev naložb v gospodarskem sektorju, kar bi prispevalo k lažjemu trgovanju med EU in ZDA.

Merklova verjame, da je TTIP v veliko korist EU
Mnogo pogovorov glede sporazuma TTIP je potekalo v tajnosti pod Obamovo administracijo, saj sta se tako Merklova kot Obama zavzemala za njegovo sprejetje, pri čemer je Merklova izjavila, da je ta predlagan sporazum v veliko korist EU. Trump, velik kritik multilateralnih trgovinskih sporazumov, je napovedal, da se bo že v prvih dneh zavzel za ukinitev Transpacifiškega partnerstva in sporazuma TTIP.

Foto: epa

Foto: epa

Isti večer, ko je Trump uradno postal predsednik, je pričel s podpisovanjem dokumentov in podpisal odredbo, ki olajšuje predpise, povezane z Obamacare, s socialnim sistemom, podpisal je namero za spremembo zakonodaje, ki ureja področje socialne oskrbe, in takoj z odlokom zamrznil delovanje vladnih agencij.

N. Ž.