fbpx

Nemška stranka AfD napoveduje tožbe zoper Angelo Merkel zaradi zlorabe položaja

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Stranka  AfD načrtuje tožbo kanclerke Angele Merkel zaradi zlorabe položaja. Trdijo namreč, da je prisilila novoizvoljenega premierja Turingije k odstopu, ko je bil izvoljen s “škandaloznim glasovanjem”. Proti nemški kanclerki nameravajo vložiti dve tožbi.

Angela Merkel je bila namreč ena izmed tistih, ki so ostro kritizirali izid glasovanja v regionalnem parlamentu. S priporočili nekaterih vplivnih članov njene stranke so se poslanci stranke CDU povezali s stranko AfD z namenom, da bi podprli Thomasa Kemmericha, iz stranke FDP.

Sedaj pa ta ista stranka trdi, da je Merklova prisilila regionalnega premierja k odstopu. “Ker gospa Merkel ni več tako vplivna v stranki CDU in ni bila v Afriki kot članica CDU, ampak kot vodja nemške vlade, gre za očiten primer zlorabe oblasti in kršitve pravice do enakih možnosti za vse stranke”, je dejal sopredsednik stranke AfD Joerg Meuthen, in spomnil na potovanje Merklove v Južnoafriško republiko in Angolo, na katerem je komentirala omenjene volitve.

Thomas Kemmerich

Bjoern Hoecke, prav tako iz stranke AfD, medtem namerava vložiti tudi lastno tožbo zoper Angelo Merkel, prav tako zaradi že omenjene “prisile”. “Dejstvo, da je kanclerka prisilila izvoljenega premierja druge stranke, da odstopi, je nesprejemljivo,” je dejal v objavi na Twitterju.

Združitev moči strank CDU in AfD sprožila škandal
Merklova je ob izvolitvi Kemmericha dejala, da je ta nedopustna ter da je treba rezultate ponoviti. Kritiki pa so mnenja, da je treba resno premisliti, ali so te besede res prisilile premiera Turingije k odstopu in da je to zagotovo stvar razprave. Zanimivo je ravno  to, da je združitev strank CDU in AfD pripeljala do tega, da je prišel Kemmerich na oblast, zaradi česa je tudi nastal škandal in sprožil val ogorčenja med politiki, prav tako so zaradi tega organizirali javni protesti.

Lana Božič