fbpx

Nemško sodišče odločilo, da je voditeljeva označitev političarke z nacistično cipo sprejemljivo

Alice Weidel (Foto: epa)

Nemško sodišče je odločilo, da je popolnoma sprejemljivo obnašanje televizijskega voditelja, ki je v prejšnjem mesecu skrajno desno političarko Alice Weidel označil z “nacistično cipo”, medtem ko je govoril o stranki Alternativa za Nemčijo. 

Potem, ko je predstavnica Alternative za Nemčijo na konferenci stranke v Kölnu dejala, da politična korektnost spada na smetišče zgodovine, se je na besede odzval komedijant Christian Ehring in dejal: “Dobro torej, s politično korektnostjo je konec – bodimo torej vsi nekorektni drug z drugim,” ter Alice Weidel označil z “nacistično cipo”.
Sodišče se je postavilo v bran svobodi govora 
Weidelova v šali Ehringa ni videla posebnega komičnega elementa, zato se je odločila za uvedbo sodnega postopa zoper voditelja, pri čemer je dodala, da so njegove klevetniške in jo kot takšne spravljajo v nevarnost. Kakorkoli, sodišče v Hamburgu je v sredo odločilo, da se ne strinja z Weidelovo in sporočilo, da je bila fraza izrečena kot očitna šala na sklicevanje političarke glede politične korektnosti. Poleg tega je tudi zapisalo, da se beseda “naci” sklicuje na dejstvo, da v velikem delu javnosti velja prepričanje, da Alternativa za Nemčijo predstavlja desno oziroma skrajno desno krilo. Po prepričanju sodišča je satirično pretiravanje zaščiteno s strani nemške zakonodaje, ki ščiti svobodo govora, pri tem pa je po njihovem mnenju potrebno, da Weidelova kot javna osebnost sprejme, da bo tarča pretirane satire.

Foto: iStock

Weidelova je že sporočila, da se bo na odločitev sodišča pritožila. Ta odločitev po njenem prepričanju namreč kaže na to, kako daleč lahko gredo pod krinko satire v Nemčiji. Tiskovni predstavnik Alternative za Nemčijo Christian Luth je poudaril, da agresivno obrekovanje voditelja predstavlja grožnjo za varnost Weidelove.
Stranka ima vedno manjšo podporo 
Stranka Alternativa za Nemčijo je znana po svoji protiislamističnih, proti EU in proti migrantskih pogledih. V času migrantske krize je zato zelo pridobila na podpori, ki pa se je zmanjšala po tem, ko se je zmanjšalo število prosilcev za azil v Nemčiji. Kljub temu se stranka nadeja, da bo v svoji štiriletni zgodovini prvič vstopila v parlament.
N. Ž.