fbpx

Neuporabni migranti: Samo v Nemčiji jih je pol milijona na socialni podpori

Foto: iStock

Nemčija je končno priznala, kaj lahko v resnici pričakujemo od migrantov: kar 75 odstotkov jih bo v naslednjih letih na socialni podpori.

Kar tri četrtine migrantov v Nemčiji je dolgoročno “neuporabnih”, saj celo Nemčija, ki do sedaj ni imela problemov z zaposlovanjem, ne ve, kako in kje naj jih sploh zaposli. Zato nemške pristojne oblasti priznavajo, da bo kar 75 odstotkov migrantov v naslednjih letih brezposelnih in na socialni podpori. Natančneje, komisarka za migracije, begunce in integracijo Aydan Özoğuz je povedala, da bo v naslednjih petih letih na trg dela vstopila le četrtina do tretjina migrantov, “za številne druge pa potrebujemo 10 let ali več”. Glavni razlog je seveda neustrezna ali pa pomanjkljiva izobrazba migrantov, ki je le senca tiste, ki jo imajo Nemci.

Inštitut za raziskave zaposlovanja je ugotovil, da ima le 45 odstotkov migrantov iz Sirije v Nemčiji potrdilo o šolanju, le 23 odstotkov pa se jih lahko pohvali z visokošolsko izobrazbo. Statistični podatki nemške nacionalne agencije za delo pa razkrivajo, da je stopnja zaposljivosti med migranti le 17-odstotna.

V Nemčiji trenutno išče službo kar 484 tisoč (!) migrantov, kar v primerjavi z lanskim julijem, ko je delo iskalo 322 tisoč migrantov, pomeni skoraj 50-odstotno povečanje. Od tega jih je 178.500 uradno brezposelnih, kar pa ni edina težava, saj niso vpisani niti v programe usposabljanja niti v jezikovne tečaje, še piše Jihad Watch.

M. S.