Nizka precepljenost in delta različica: Poglejte verižno reakcijo obolelih, čeprav je polovica prebivalstva cepljenih!

Oskrba bolnika okuženega z novim koronavirusom. (foto: STA)

Že nekaj časa se svari pred delta različico koronavirusa, ki je bistveno bolj nalezljiva in prihaja iz Indije. Eric Feigl-Ding, epidemiolog in zdravstveni ekonomist ter višji sodelavec pri Zvezi ameriških znanstvenikov v Washingtonu je dejal, da kdor dvomi, da prihaja val seva delta, mora le pogledati v Izrael in Združeno kraljestvo, ki sta dve najbolj precepljeni državi na svetu, a se število hospitaliziranih močno povečuje.

“Slaba novica za Združeno kraljestvo in preostali svet. Po novih podatkih, število bolnikov, ki potrebujejo zdravstveno pomoč v Angliji zaradi delta različice virusa strmo narašča, prav tako so zaznali povečano število smrti zaradi koronavirusa. V Angliji je cepljena približno polovica prebivalcev, Združeno kraljestvo pa načrtuje začetek tretjega odmerka v septembru za starostnike nad 50 let”, je dejal Feigl-Ding.

Foto: TW

Virus se širi kljub temu, da je polovica prebivalstva cepljena?
Virus se razširi na necepljene, težava pa je v tem, da se lahko prenaša tudi od cepljenih. Izbruh singapurske delte dokazuje, da so cepljeni še vedno prenašalci. Shema, ki so jo naredili prikazuje, da je od 29 cepljenih, ki so se okužili, 21 virus preneslo med cepljene ali necepljene. Veliko je prenosov okužbe od cepljenih na necepljene, kar dokazuje, da morajo cepljeni še vedno nositi maske.

Poročali smo že, da se je več kot 300 finskih navijačev iz Anglije vrnilo z okužbo. Sedaj pa ocenjujejo, da je prav tako na Škotskem, zaradi nogometnih navijačev z delta različico, okuženih že 2000 Škotov.

https://twitter.com/DrEricDing/status/1410829929533542401

Anita Gužvič