fbpx

Noro: V Venezueli zadnje kapljice bencina brani vojska, vozniki pa po več delovnih dni na teden izgubijo s čakanjem pred bencinskimi črpalkami!

Foto: družbena omrežja

Venezuela, z zalogami nafte najbogatejša država na svetu, se v teh dneh sooča s tako hudim pomanjkanjem bencina, da mora zadnje kapljice braniti vojska. Država zaradi dolgoletnega zanemarjanja investicij in političnega kadrovanja pod socialistično oblastjo že dalj časa ni sposobna predelovati načrpane nafte, PDVSA pa za sodček bencina na trgih ponuja kar tri sodčke surove nafte. A ob padcu cen nafte zaradi pandemije je strošek proizvodnje venezuelske surove nafte višji od cene, po kateri nafto lahko prodajata npr. Rusija ali Saudska Arabija. Zdaj je prizadeto tudi glavno mesto Caracas, ki je bilo dalj časa privilegiran balonček v primerjavi s podeželjem, kjer se že več let soočajo s pomanjkanjem goriva. Kmetje po državi tako uničujejo pridelke, ker jih ne morejo dostaviti. Podjetja, ki se ukvarjajo s prevozništvom in dostavljanjem morajo zdaj voznikom več delovnih dni vsak teden nameniti za to, da čakajo v vrstah pred bencinskimi črpalkami.

Tako kot večina sveta, je tudi Venezuela zaradi pandemije novega koronavirusa v teh dneh v karanteni, a tam so zaradi dolgotrajne gospodarske krize in sankcij Združenih držav Amerike razmere še toliko slabše. Kot poroča Bloomberg, se v državi z največjimi zalogami nafte na svetu zdaj soočajo s hudim pomanjkanjem bencina, katerega novih količin niso uvozili že vsaj pet tednov. V državi zaradi dolgoletnega zanemarjanja infrastrukture in političnega kadrovanja pod socialistično oblastjo že več let niso sposobni obdelati surove nafte.

PDVSA za sodček bencina ponuja tri sodčke surove nafte
Državna naftna družba PDVSA za sodček bencina ponuja kar tri sodčke surove nafte, ki je dobavljena v roku tedna dni po prejemu bencina, a tudi takšna ponudba ni privabila številnih manjših in manj izkušenih akterjev na trgu. “Venezuela nima nobenih zalog bencina in se zato ne more spopasti s pomanjkanjem,” je za Bloomberg povedal energetski analitik Nelson Hernandez. Bencin je bil sicer dolgo časa v državi zastonj, zdaj pa se prodaja po 1,5 dolarja na liter, prav tako pa se z gorivom trguje na črnem trgu.

Na venezuelskem podeželju se s pomanjkanjem goriva soočajo že dalj časa (Foto: družbena omrežja)

Zdaj prizadeto tudi glavno mesto Caracas, ki je bilo dalj časa privilegiran balonček
Še posebej je zdaj ob pomanjkanju goriva prizadeto glavno mesto Caracas, ki je bilo v zadnjih letih krize in pomanjkanja v primerjavi z ostalimi deli države nekakšen privilegiran balonček. V glavnem mestu so tako prizadeti prevozi hrane in zdravil.

V teh dneh so avenije glavnega mesta Caracas prazne (Foto: epa)

Na podeželju, kjer se že več let soočajo s pomanjkanjem goriva, kmetje uničujejo pridelke, ker jih ne morejo dostaviti
Že več let se s pomanjkanjem goriva soočajo na podeželju, kjer so prizadeti predvsem kmetje. Ti morajo svoje kmetijske pridelke odvreči, saj jih zaradi pomanjkanja goriva enostavno ne morejo dobaviti kupcem.

Prebivalci Caracasa morajo v vrstah čakati tudi na vodo (Foto: epa)

Bencinske črpalke po državi je v zadnjih treh tednih prevzela vojska
V zadnjih treh tednih je bencinske črpalke po državi prevzela vojska, ki nadzoruje omejitve prodanih količin in pregleduje dokumente voznikov. Venezuelo je ponovno dodatno prizadel padec cen nafte na svetovnih trgih ob izbruhu pandemije, država pa pri izvozu te surovine le stežka konkurira Rusiji in Saudski Arabiji. Strošek proizvodnja sodčka surove nafte v Venezueli namreč presega ceno, po kateri Rusija in Saudska Arabija prodajata svojo nafto.

Foto: epa

Voznik tovornjaka dva delovna dneva izgubi s čakanjem v vrstah pred bencinskimi črpalkami
Ljudje, ki so upravičeni do nakupa bencina so prisiljeni po več ur čakati na bencinskih črpalkah, preden pridejo na vrsto. Prevoznik mlečnih izdelkov Jorge Gallegos je v sredo tako kar 10 ur porabil za čakanje na bencinski črpalki, preden je lahko natočil gorivo. Kot pojasnjuje, vsak teden dva delovna dneva izgubi samo s čakanjem na bencinskih črpalkah: “Prišel sem ob štirih zjutraj in danes tako ne bom mogel dostaviti izdelkov.” Solastnik ene izmed restavracij v Caracasu Christian Acuna pa je pojasnil, da zaradi ustavljenega javnega prometa dostavljavci hrane niso mogli priti na delovno mesto in njegova restavracija tako nudi le še prevzem hrane. Tudi ostale družbe, ki se ukvarjajo s prevozništvom in dostavljanjem morajo za svoje voznike več dni v posameznem delovnem tednu nameniti za čakanje pred bencinskimi črpalkami.

Rok Krajnc