fbpx

Novega predsednika ob spremljavi protestov pozdravili kar s solzilcem

Hashim Thaci (foto: epa).

Kosovski poslanci so v tretjem in zadnjem poskusu za novega predsednika države vendarle izvolili Hashima Thacija, zunanjega ministra in nekdanjega premierja. Pred tem sta propadla dva poskusa izvolitve, opozicijski poslanci pa so razpravo v parlamentu kar dvakrat prekinili s solzilcem.

Kosovska volilna komisija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je v tretjem krogu glasovanja sodelovalo 81 poslancev v 120-članskem parlamentu in da jih je od tega 71 glasovalo za Thacija, ki je bil tako izvoljen za petletni predsedniški mandat. Njegov protikandidat Rifat Rama ni prejel nobenega glasu, deset glasovnic pa je bilo neveljavnih.

V prvih dveh krogih je bila potrebna dvotretjinska večina, ki pa je Thaci ni uspel dobiti. V tretjem poskusu je zadostovala absolutna večina 61 glasov.

Opozicijski poslanci so razpravo dvakrat prekinili s solzivcem
Nacionalistična opozicija je želela z vsemi sredstvi preprečiti izvolitev Thacija za predsednika, da bi tako izsilila predčasne volitve, ki bi jih morali razpisati, če predsednika države tudi v tretjem poskusu ne bi uspeli izvoliti. Opozicijski poslanci so sicer danes razpravo v parlamentu kar dvakrat prekinili s solzilcem.

Opozicija že šest mesecev blokira delo parlamenta, ker nasprotuje bruseljskemu sporazumu med Beogradom in Prištino o oblikovanju skupnosti srbskih občin, s katero bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo.

Pred poslopjem parlamenta pa je med razpravo in glasovanjem danes potekal protivladni protest, na katerem so izbruhnili spopadi s policijo.

N. K., STA