Novoizvoljeni predsednik Bolsonaro: Brazilija ima dolžnost, da pomaga Latinski Ameriki v boju proti komunizmu

Jair Bolsonaro (Foto: epa)

Brazilski novoizvoljeni predsednik Jair Bolsonaro je povedal množici na skupščini latinskoameriških konservativcev v svoji domovini, da ima Brazilija kot država z največjim gospodarstvom v Latinski Ameriki obveznost, da se bori proti levičarskim režimom na Kubi, v Venezueli, Boliviji in drugod.

Bolsonaro je nagovoril množico na srečanju konservativcev Amerike, konvenciji, ki jo je organiziral njegov sin in poslanec Eduardo Bolsonaro, udeležili pa so se ga vidni desničarski predstavniki z vse Brazilije. Srečanje je bilo namenjeno kot odgovor temu, kar je poznano kot Sao Paulo Forum, ki ga organizira brazilska socialistična delavska stranka, da bi pomagala levičarjem v Latinski Ameriki pri usklajevanju informiranja in izvajanja politik.

Oče Bolsonaro je v soboto nagovoril množico kar iz svoje spalnice, saj si še ni opomogel po večji operaciji trebušnega predela, potem ko je bil tarča poskusa atentata. Spomnimo, socialist se je približal Bolsonaru v brazilski državi Minas Gerais in ga poskušal zabosti do smrti. Bolsonaro je na srečo preživel, vendar pa je moral prestati zahtevno operacijo, ki je omejila njegovo javno nastopanje. Več o tem preberite TUKAJ

Na konservativnem vrhu je Bolsonaro pohvalil tiste, ki so izrazili prepričanje, da se ne sme odlašati in ne izgubiti upanja ter da je treba ohranjati plamen svobode. Pozval je tudi k skupnemu boju proti ciljem Foruma Sao Paolo in k pomoči “širokemu boju za svobodo, demokracijo in svobodnemu trgu”. Ključ do uspeha do zmage v boju pa je izkoristiti ogromen vpliv, ki ga ima Brazilija kot velika država na sosednje države, ter prinesti upanje borcem za svobodo v boju proti represivnemu režimu. Vsa Latinska Amerika “ve, kakšne so posledice levice. Najboljši primer je Kuba in narod, ki to najbolj občuti, so Venezuelci”.

Jair Bolsonaro in njegov sin Eduardo Bolsonaro (Foto: epa)

Bolsonaro je to opredelil kot “obveznost”, ki jo bo njegova vlada opravila, potem ko bo prisegel 1. januarja kot novi brazilski predsednik s podporo protilevičarskih skupin iz Severne in Južne Amerike. Brazilija se bo “pridružila drugim narodom” v boju za “demokracijo, svobodo”. “Ne bomo zapustili kubanskega ljudstva,” je obljubil. Breitbart piše, da Kuba še naprej ostaja najbolj levičarska država Latinske Amerike, ki še naprej vzdržuje tesne vezi s totalitarističnimi režimi na Kitajskem, v Severni Koreji in v Iranu ter jim zagotavlja nevaren dostop do celine. Še več! Kuba se je očitno še do nedavnega posluževala “vzgojnih” ukrepov, kot so pretepanje, elektrošoki, stradanje, posilstva in druge oblike mučenja, ki so bili uporabljeni za tiste, ki so bili zaprti zaradi svojih političnih prepričanj. Eduardo Bolsonaro je ob teh informacijah predlagal, da Brazilija pozdravi pregon kubanskih kršiteljev človekovih pravic pod očetovim predsedovanjem. “Brazilija bi bila zadovoljna, če bi takšne ljudi privedli pred sodišče,” je dejal.

M. S.