fbpx

Je Pulitzerjeva nagrada postala podobna nagradam, ki jih podeljuje Društvo novinarjev Slovenije ali Deutsche Welle?

Slika je simbolična. Donald Trump (foto: epa)

Organizacija, ki podeljuje Pulitzerjevo nagrado za novinarske dosežke, se je po Trumpovi pritožbi odločila, da ne bo umaknila nagrade, ki jo je leta 2018 podelila novinarskima hišama New York Times in Washington Post. Slednji sta bili nagrajeni za poročanju o domnevnem sodelovanju med Trumpovo organizacijo in Rusko federacijo. 

Nekdanji ameriški predsednik se je na odločitev upravnega odbora, ki podeljuje prestižno nagrado, pritožil, saj je bil od takrat povsem opran krivde sodelovanja z ruskimi oblastmi na predsedniških volitvah leta 2018, kar pa odgovornih očitno ni zanimalo.

Organizacija sedaj trdi, da sta upravičenost nagrade preverili dve različni neodvisni reviziji, ki naj ne bi bili nikakor povezani z novinarskima hišama, ki sta prejeli nagrado. Po temeljitem pregledu so ugotovili, da naslovi in trditve v člankih še vedno držijo.

Donald Trump: Oproščen sem bil vseh obtožb!
Kot je bilo objavljeno v številnih medijih, dotično poročanje ni bilo več kot politično motivirana farsa, ki je lažno predstavljala pripoved, da naj bi moja kampanja sodelovala z Rusijo kljub popolnemu pomanjkanju dokazov, ki podpirajo to obtožbo,” je zapisal Trump. “Od takrat je bilo potrjeno, da so bile obtožbe lažne, zato sem bil teh obtožb oproščen.”

Pulitzerjeva nagrada kot Društvo novinarjev Slovenije?
Ameriški konservativni mediji so nagrado dobesedno raztrgali. Postalo je namreč očitno, da so afero skuhali ameriški demokrati. “Zakaj se tisti, ki naj bi preverjali dejstva, ne uprejo tistim, ki so promovirali rusko prevaro,” se je vprašal svetovno znani komentator Ben Shapiro, pri čemer je namignil, da so novinarji, ki bi morali preizpraševati oblast, kakršna koli ta že je, “v postelji” z demokratsko stranko. Podobno kot je Društvo novinarjev Slovenije “v postelji” s slovensko levico ali Deutsche Welle, ki brez kritične presoje podeljuje nagrade slovenskim blaznežem iz Twitterja.

Ob vsem tem še pričakujejo naše spoštovanje. Ne, hvala.

Andrej Žitnik