fbpx

Optimistična napoved za slovenske ljubitelje hrvaške obale: Junija že možno počitnikovanje pri sosedih?

Foto: Zadar Region Tourist Board

Dobra novica za Slovence, ki se vsako leto veselijo poletja na hrvaški obali. Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je namreč izpostavil pričakovanje, da bodo v začetku junija na Hrvaškem že imeli slovenske turiste. V torkovem pogovoru za hrvaško televizijo (HTV) je namreč dejal: “S Slovenijo bomo zagotovo odprli meje, vprašanje je le, ali bo to teden dni prej ali kasneje, je dejal Cappelli v torkovem pogovoru za hrvaško televizijo (HTV).” 

“O podrobnostih se še pogovarjamo in prepričan sem, da bomo do 1. junija odprli mejo s Slovenijo,” je še povedal in dodal, da se o podobnih načinih za obuditev turističnega prometa sicer dogovarjajo tudi s kolegi iz Češke in Avstrije. Iz sosednje Hrvaške napovedujejo, da bodo na plažah zagotovili spoštovanje priporočene razdalje med turisti.

Cappelli in slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sta se o vnovičnem zagonu turizma pogovarjala že prejšnji teden. Med drugim je Cappelli pojasnil, da bo dvostransko odpiranje meje najprej mogoče z državami, ki imajo tako kot Hrvaška boljšo epidemiološko sliko. Med državami je izpostavil Slovenijo in Avstrijo ter poudaril, da je logično, da se s temi državami lahko tudi prej dogovori za odprtje meja.

Upajo na dogovor z Nemčijo
Hrvaški minister pričakuje, da bodo na Hrvaško prišli Slovenci, ki imajo tam nepremičnine ter tisti gostje iz Slovenije, ki so že prej rezervirali namestitve ob hrvaški obali in niso odpovedali rezervacij. Razkril je, da se o tehničnih podrobnostih pogovarjajo tudi s Čehi, dogovori pa potekajo tudi z našimi severnimi sosedi Avstrijci. Goste iz drugih držav je po njegovih besedah pričakovati do 15. junija. Upa, da bo v naslednjem mesecu prišlo do sklenitve dogovora z Nemčijo, še posebej, če bo prišlo do izboljšanja epidemiološke slike na Bavarskem, od tam namreč praviloma prihaja kar 40 odstotkov vseh nemških turistov na Hrvaško.

Foto: Zadar Region Tourist Board

V sredo naj bi stekli tudi pogovori z Italijani. Prepričan je, da bi bilo mogoče, da bi avgusta na Hrvaško prišel tudi del italijanskih turistov, ki bi se pripeljali po morju. Na Hrvaškem se medtem pripravljajo na tretji korak rahljanja ukrepov za zajezitev širitve novega koronavirusa. Z začetkom naslednjega tedna namreč nameravajo odpreti gostinske lokale, nižje razrede osnovnih šol in vrtce. Obravnavajo pa nadaljevanje rahljanja ukrepov, med drugim na področju turizma.

Gneča ne bo več dovoljena
Krunoslav Capak, direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), je danes zatrdil, da tudi sam komaj čaka, da bo odšel na obalo, a ob tem opozoril, da turizem ne bo organiziran tako, kot smo bili vajeni doslej. Na plažah, v restavracijah in barih namreč ne bodo več dovoljene gneče. Za to bodo skrbeli komunalni redarji. Lastniki plaž ali koncesionarji, mesta in hoteli bodo morali skrbeti za priporočeno varnostno razdaljo med obiskovalci plaž, je poudaril vodilni hrvaški epidemiolog.

Foto: Twitter

“Ne bomo čakali v vrsti, da bi stopili v morje, a ne bo več brisače na brisači, ležalnika na ležalniku. Fizična razdalja bo potrebna ves čas, dokler bo obstajala nevarnost virusa,” je poudaril Capak v današnji oddaji Dobro jutro Hrvatska na HTV. Prebivalci hrvaških otokov se bodo po njegovih besedah še odločili, ali bodo organizirano sprejeli turiste v okviru priporočenih epidemioloških ukrepov. Hrvaška je od torka dovolila prihod ladij, daljših od 24 metrov, v hrvaška obmorska pristanišča, kar je prvi korak k vnovičnemu zagonu navtičnega turizma.

Hana Murn