fbpx

Orban: “Bojno polje je sedaj Bruselj, naredili smo vse, kar je bilo moč narediti”

Madžarski premier Viktor Orban Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban amandmaja o naseljevanju Nemadžarov na Madžarskem ne bo več vlagal v parlament, dokler zanj ne bo dobil potrebne dvotretjinske večine. “Tu smo storili vse, kar je bilo mogoče. Bojno polje je sedaj Bruselj,” je dejal Orban.

Posledice za Madžarsko ob zavrnitvi sprememb ustave bo morala nositi madžarska opozicija, ki je kriva, da ni prišlo do potrebnih ukrepov, je povedal premier Viktor Orban za madžarski javni radio.

Premierja pa ni razočaralo le to, da vladajoče stranke v boju “v evropski areni” ne morejo računati na opozicijo, ampak tudi obnašanje skrajno desne stranke Jobbik. “Nekdanja radikalna” stranka naj bi stopila na stran Bruslja, ne pa Madžarske.

Stranka Jobbik, ki načeloma podpira Orbanovo politiko o migrantih, pa je vseeno skeptična, kaj bo z bogatimi tujci, pretežno iz Rusije, Kitajske in z Bližnjega vzhoda, ki prihajajo na Madžarsko in kupujejo dovoljenja za bivanje v državi. Zaradi svojega interesnega stališča so se iz stranke Jobikk skupaj s tistimi iz leve opozicije glasovanja vzdržali.

Orban je izrazil potrebo, da se bo moral boj nadaljevati v Bruslju. Ob mnenju EU do migracij bi se po njegovem lahko odločalo na naslednjem vrhu povezave, ki bo 15. in 16. decembra. Ocenjuje pa še, da je sedanje besedilo ustave, ko gre za migracije, nejasno in odprto za interpretacijo.

Po mnenju madžarskega predsednika vlade pa je nujno tudi, da se spregovori o dogovoru o zajezitvi migrantskega toka med EU in Turčijo. Ocenil je, da bi morala biti Evropa sposobna zaščititi svoje meje ne glede na to, ali se soudeleženka Turčija tega drži.

Dogajanje v Turčiji, ki se je po julijskem spodletelem državnem udaru še bolj zaostrilo, pa je Orban komentiral z besedami: “Turška politična vprašanja so notranja zadeva turškega ljudstva. Oni se lahko odločijo, kot hočejo.”

Izrazil je tudi zadovoljstvo nad zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, saj pričakuje, da bo prišlo do “180-stopinjskega” obrata v medsebojnem sodelovanju. Trenutna administracija ZDA je bila do Madžarske do nedavnega še izredno kritična, a Orban verjame, da se bodo politične, gospodarske in varnostne vezi z ZDA še bolj utrdile.

“Ostaja dobra možnost, da bo svet z novim ameriškim predsednikom postal boljši kraj,” je še ocenil Orban.

K. Ž., STA