fbpx

Orban optimističen glede sankcij proti Madžarski in napoveduje novo bitko držav članic EU za obrambo državnih meja

Madžarski premier Viktor Orban. (Foto: Twitter)

Madžarski premier Viktor Orban je prepričan, da odločitev Evropskega parlamenta, ki je v sredo proti Madžarski sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih pravic, za to državo ne predstavlja “nobene nevarnosti”. Napovedal je tudi, da bo Budimpešta v ponedeljek odločila, na kakšen način bo izpodbijala veljavnost glasovanja.

Glede tega, da Budimpešti grozi nevarnost odvzema glasovalnih pravic v EU, je Orban v današnjem pogovoru za madžarski javni radio samo zamahnil z roko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Gre za postopek, na koncu katerega ni nobenih sankcij, nobene nevarnosti ni,” je dejal in pri tem spomnil na leta 2013 sprejeto poročilo, v katerem je Evropski parlament obsodil sporne spremembe madžarske ustave. Takrat “se ni zgodilo nič, tudi tokrat bo tako”, je prepričan madžarski premier.

Naslednja bitka bo za branjenje državnih meja
V sredo je Evropski parlament prvič v zgodovini začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti. Poljska in Češka sta že napovedali, da bosta blokirali vsakršne sankcije proti Madžarski. Orban je sicer sredino glasovanje evropskih poslancev označil kot poskus oslabitve Madžarske, ki je “simbol upora proti migracijam”.

Obtožil je nemško kanclerko Angelo Merkel, da želi nadomestiti madžarsko mejno stražo s “plačanci, ki jih pošilja Bruselj”, in dodal, da se bo “naslednja bitka” bila glede pravic držav članic, da branijo svoje meje. Ta bitka se bo po njegovih besedah začela naslednji teden v Salzburgu, kjer bodo migracije in varnost na mejah glavna tema neformalnega zasedanja notranjih ministrov EU. V pogovoru za madžarski radio je Orban tudi napovedal, da bo Budimpešta v ponedeljek odločila, na kakšen način bo izpodbijala glasovanje Evropskega parlamenta.

C. Š., STA