fbpx

Orban v pismu Junckerju: Obvezne migrantske kvote so nasilje in ne solidarnost!

Viktor Orban in Jean Claude Juncker (foto: epa)

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je v pismu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckerju napisal, da se Madžarska ne bo uklonila pritiskom Evropske unije in postala država migrantov, vsiljevanje migrantov s strani EU pa je označil za “nasilje in ne solidarnost”.

V pismu, ki ga je Orban poslal predsedniku Evropske komisije Junckerju, je madžarski predsednik vlade zapisal, da “Madžarska ni država migrantov, noče postati država migrantov in ne bo sprejela, da bi jo kdorkoli prisilil v nasprotno”.

Številne evropske države so postale imigrantske države zaradi njihove kolonialne preteklosti, katere pa Madžarska nima, zato tudi ni zavezana vračati uslug določenim narodom. Orban v pismu polemizira tudi o pojmu solidarnosti, saj so po njegovem obvezne migrantske kvote, vsiljene proti volji madžarskega naroda, “nasilje in ne solidarnost”.

EU privablja migrante, namesto, da bi varovala svoje meje
Orban se je dotaknil tudi zahteve Madžarske, da jim Evropska unija povrne stroške za postavitev varnostne ograje, kar pa so zavrnili. Zato je zapisal, da je ob tem spoznanju zgrožen, “saj sem prepričan, da tisti, ki ne podpirajo ograje, ne morejo in ne želijo zaščititi prebivalcev Evropske unije”. Poudaril je še, da trenutna evropska politika ne zmanjšuje migracije, temveč jih še dodatno spodbuja. “Če bo Evropska komisija namesto varovanja meja financirala ukrepe in organizacije, ki oskrbujejo migrante, bomo zgolj dodatno privabljali na sto tisoče migrantov, ki želijo priti v Evropo.”

Foto: epa

Madžarski premier je opozoril, da je Evropska unija to poletje potrdila načrt za sprejem migrantov, ki ga je pripravil levičarski milijarder George Soros, s katerim bi v Evropo vsako leto sprejeli milijon migrantov, kar pa je povsem proti-evropski interes. Kot je še poudaril, se vedno več držav strinja z madžarskimi stališči, le da se tega javno ne upajo povedati na glas.

C. Š.