fbpx

Papež pozval k “streznitveni terapiji” za nasprotnike cepljenja

Papež Frančišek (Foto: epa)

Papež Frančišek je danes pozval mednarodno skupnost, naj okrepi cepljenje proti covidu-19, in dejal, da je potrebna neke vrste “streznitvena terapija” za boj proti neutemeljenim informacijam, ki ljudi odvračajo od cepljenja. Cepiva resda niso “čarobno zdravilno sredstvo”, so pa zagotovo najbolj smiselna rešitev za preprečevanje bolezni, je dejal 85-letni Frančišek. Pozval je vse države, naj sodelujejo prek Svetovne zdravstvene organizacije, da bi podprle univerzalni dostop do diagnostičnih orodij, cepiv in zdravljenja z zdravili.

Papež Frančišek priznava, da obstajajo danes “ideološke ločnice” v svetu med ljudmi. “Ljudje so dovzetni za vplive trenutne ideologije, pogosto podkrepljene z neutemeljenimi informacijami ali slabo dokumentiranimi dejstvi,” je v nagovoru članom vatikanskega diplomatskega zbora opozoril papež Frančišek, ki je cepljenje proti covidu-19 v preteklosti že opisal kot “dejanje ljubezni”.

Diplomatom je dejal, da epidemija še vedno povzroča socialno izolacijo in jemlje življenja, a je opozoril, da je cepljenje učinkovito zmanjšalo tveganje za nastanek bolezni covid-19. Po poročanju STA papež tudi pravi, da nas pandemija po drugi strani spodbuja k nekakšni “streznitveni terapiji”, ki nas sili, da se s problemom soočimo neposredno in sprejmemo ustrezna sredstva za njegovo reševanje. Cepiva resda niso “čarobno zdravilno sredstvo”, so pa zagotovo najbolj smiselna rešitev za preprečevanje bolezni, je nadaljeval 85-letni Frančišek.

Foto: epa

Del krivde za to, da boj proti novemu koronavirusu ni uspešnejši, je pripisal neodločnosti politike in pomanjkljivi komunikaciji odločevalcev s prebivalstvom. Kot je opozoril, morajo biti odločitve v boju s pandemijo jasne, trdne in pregledne ter sprejete na način, da se državljani čutijo vanje vključeni in obenem odgovorni za njihovo izvajanje.

Papež pozval k celoviti zdravstveni oskrbi prebivalstva
Po poročanju VoaNews je papež Frančišek pozval k celoviti zavezi mednarodne skupnosti k zagotovitvi, da bo celotno svetovno prebivalstvo imelo enak dostop do osnovne zdravstvene oskrbe in cepiv, ter pozval vse države, naj sodelujejo prek Svetovne zdravstvene organizacije, da bi podprle univerzalni dostop do diagnostičnih orodij, cepiv in zdravljenja z zdravili.

Spomnil je, da načrt, da bi imeli vsi ljudje na svetu enak dostop do cepiv, ostaja iluzija ter vlade pozval, naj ga zagotovijo. “Odgovornost nas vseh je, da skrbimo zase in za svoje zdravje, to pa pomeni tudi spoštovati zdravje tistih, ki so nam blizu,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Nasa še izpostavil papež in skrb za zdravje označil kot “moralno obvezo”.

Sara Rančigaj