fbpx

Papež na svojem najnevarnejšem potovanju odprl “sveta vrata”

Foto: epa

Po Keniji in Ugandi bo papež Frančišek petdnevno turnejo v Afriki zaključil v Srednjeafriški republiki. Območja, ki jih obiskuje, so prepredena z nasiljem džihadistov in turneja velja za doslej najnevarnejše potovanje njegovega papeževanja. To je sicer Frančiškov prvi obisk v Afriki, celini z najhitreje rastočim številom katoličanov.

V Vatikanu so dali vedeti, da bi program papeževega obiska v kronično nestabilni Srednjeafriški republiki, ki jo zaznamuje konflikt med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami, ob morebitnem povečanju varnostne grožnje lahko skrajšali ali celo odpovedali.

Varnost je bila na vseh postajah njgovega obiska močno okrepljena, papež pa je tamkajšnjo vlado pozval, naj se zavzema za enotnost prebivalstva in mir. Ob srečanju z začasno predsednico države Catherine Samba-Panza in političnim vodstvom države v Banguiju je papež poudaril, da ljudi ne sme biti strah pripadnikov drugih etničnih skupin ali ver.

Enotnost je treba živeti in zgraditi na osnovi raznolikosti našega okolje, treba pa se je izogibati skušnjavi strahu pred drugimi, neznanim, je povedal Frančišek.

“Blagoslov iz nebes”
Samba-Panzova je dejala, da je papežev obisk “blagoslov iz nebes”, ob tem je izrazila upanje, da bi Frančišek lahko Srednjeafriški republiki pomagal premagati “demone delitev, sovraštva in samouničevanja”.

Papež je v govoru izrazil upanje, da bodo razne nacionalne razprave v naslednjih tednih in večkrat preložene volitve, ki naj bi jih končno izvedli konec decembra, prinesle pozitiven obrat in odprle novo poglavje v zgodovini države.

Samba-Panzova je sicer papeža prosila za odpuščanje za sektaško nasilje, ki vlada v državi v zadnjih dveh letih. “Srednjeafričani so povzročili nepredstavljivo trpljenje drugim Srednjeafričanom. Zato morajo sinovi in hčere te države priznati svoje napake in prositi za odpuščanje,” je povedala predsednica.

V odprtem papamobilu
Papeža so si sicer ob prihodu v Bangui sprejeli predstavniki muslimanske in katoliške skupnosti v državi. Papež se je med obiskom del poti v prestolnici peljal v odprtem papamobilu in to kljub varnostnim zadržkom v tej nemirni državi. Pozdravila ga je več tisoč glava množica vernikov.

Popoldne je Frančišek obiskal begunsko taborišče, kjer živi okoli 7000 notranje razseljenih prebivalcev, ki jih je z domov pregnalo medversko nasilje.

Odprl sveta vrata
Frančišek je nato odprl “sveta vrata” v katedrali v Banguiju in tako simbolično – deset dni pred uradnim začetkom – začel sveto oziroma jubilejno leto v katoliški cerkvi, posvečeno usmiljenju. S tem se je jubilejno leto prvič v zgodovini začelo na periferiji in ne na sedežu Cerkve v Vatikanu.

“Odpri nam vrata tvojega usmiljenja,” je 78-letni papež molil pred odprtjem vrat. “Prosimo za mir v Srednjeafriški republiki in za vse ljudi, ki trpijo zaradi vojn,” je dejal. V skladu s katoliško tradicijo prehod skozi tovrstna sveta vrata na jubilejno leto omogoča vernikom oprostitev grehov.

Na maši v katedrali je nato pozval vojskujoči se strani v državi, naj odložijo orožje. “Vse tiste, ki nepravično uporabljajo orožje tega svetu, pozivam: Odložite te instrumente smrti! Namesto tega se oborožite s pravičnostjo, ljubeznijo in usmiljenjem, avtentičnimi garanti miru.”

Papež ima v ponedeljek predviden še postanek z molitvijo v mošeji v zloglasni muslimanski soseski PK5 v Banguiju in mašo pred 20.000 ljudmi na tamkajšnjem stadionu.

B. O., STA