Prevara ali naivnost: Kako najlažje najeti kredit in bankrotirati?

Foto: epa

Leto 2015 je bilo – tako kot vsako – pestro leto, a hkrati unikatno. Bilo je leto naravnih nesreč, volitev tako v Evropi kot tudi po svetu, terorističnih napadov, nestrinjanj v svetovni diplomaciji in tekem moči. Za vas smo zbrali pet najodmevnejših svetovnih dogodkov, ki so preplavili tudi slovenske medije.

1. Kako najeti kredit in izgubiti svoj denar

Švica se je v začetku leta odločila za odpravo kapice, ki je od septembra 2011 omejevala menjalno razmerje med švicarskim frankom in evrom. V nekem trenutku dopoldneva je bilo v Švici za en evro mogoče dobiti samo še 0,805 švicarskega franka, na kar so se poleg jeznih najemojemalcev posojil odzvale tudi borze. V Sloveniji se je obseg posojil gospodinjstvom v švicarskih frankih v zadnjih letih, kot kažejo podatki Banke Slovenije, sicer zniževal, kar pa ni preprečilo skupinskih tožb proti bankam, ki so dovoljevale najeme teh kreditov. Konec lanskega novembra so imela slovenska gospodinjstva v švicarskih frankih za skoraj 794 milijonov evrov posojil, od tega je bilo kar 743 milijonov evrov stanovanjskih posojil.

2. #JeSuis

Teroristični napadi v Parizu v januarju in novembru so bili grozoviti opomniki na dejstvo, da je Evropa še vedno ranljiva in neodporna na naraščujoče se napetosti na Bližnjem vzhodu in da ji še vedno grozi Islamska država. A evropske varnostne službe ostajajo še naprej neenotne, kar poslednično pomeni, da imajo teroristi še vedno možnost vstopa in tovorjenja orožja v države EU. Oba napada sta za seboj pustila veliko strahu in mnogo strtih src – v januarskem napadu, v katerem so pripadniki teroristične organizacije napadli člane uredništva satiričnega tednika Charlie Hebdo, je umrlo 17 ljudi, v novembru pa je Islamska država v natančno načrtovanem napadu umorila 130 ljudi. Ob tem je potrebno omeniti tudi strelski napad na Danskem v februarju ter napade v Siriji, Iraku, Turčiji, Tuniziji in Beirutu.

3. Putin od sovraštva do priljubljenosti v enem letu

Vladimir Putin, predsednik največje države na svetu, je pokazal, da je svojo neizmerljivo moč pripravljen uveljavljati tudi na območjih, kjer mu suverenost ne pripada – v Ukrajini in Siriji. Njegovo naročanje masovnih zračnih napadov proti upornikom v Siriji in podpora vladi sirskega predsednika Basharja Al Asada sta se letos močno okrepila. Ti napadi so Zahodu poslali močno sporočilo: Putin izgube ključnega zaveznika z Bližnjega vzhoda ne bo dopustil in se bo še naprej boril za močan ruski vpliv v regiji. Putinova retorika o Islamski državi mu je pomagala tudi pri izstrelu med same zvezde mednarodne diplomacije, kar se je lani po priključitvi Krima vidno končalo, čeprav Putinova priljubljenost znotraj Rusije ni nikoli usahnila. Rusi ga vidijo kot enega najpomembnejših svetovnih voditeljev.

4. Potres, ki je premaknil Mount Everest

Nepal je aprila letos opustošil uničujoč potres, v katerem je umrlo več kot 8000 ljudi. Podatki raziskave kitajskega Nacionalnega urada za raziskave, kartografijo in geologijo kažejo, da je katastrofalen potres z magnitudo 7,8 najvišji vrh na svetu Mount Everest premaknil tri centimetre bolj jugozahodno. Višina gore je ostala enaka doslej izmerjeni. Everestov greben sicer predstavlja mejo med Nepalom in Kitajsko.

5. Letalska nesreča, ki je Evropi zlomila srce

Vsi potniki airbusa 320 nemškega nizkocenovnega prevoznika Germanwings, na krovu katerega je bilo 150 ljudi (144 potnikov in 6 članov posadke), so zaradi nenadnega strmoglavljenja na jugovzhodu Francije izgubili življenje. Razbitine in več trupel so našili na nadmorski višini okoli 2000 metrov. Tuji mediji so sprva poročali, da je letalo ob 10.47 poslalo klic v sili, a so na francoski direkciji za civilno letalstvo kasneje povedali, da letalo tega ni storilo, temveč je kontrola zračnega prometa razglasila, da je letalo v težavah, potem ko je z njim izgubila stik. Pred tem je letalo letelo na višini 7300 metrov, nekaj minut pred strmoglavljenjem pa je višino nenadoma izgubilo in se v osmih sekundah spustilo za okoli 4300 metrov, so sporočili iz družbe Germanwings. Dodali so še, da je letalo upravljal pilot z desetletnimi izkušnjami in okoli 6000 urami letenja. Več svetovnih medije je poročalo, da je pilot letalo strmoglavil namerno, drugi pa, da je bil za strmoglavljenje kriv nenaden pok vetrobranskega stekla.

T. O.