fbpx

PETA s čudaško novo kampanjo nad mesojedce – “človeške supremaciste”

Slika je simbolična (Foto: EPA)

Nevladna organizacija za pravice živali PETA je znana po tem, da želi velikokrat šokirati in tako opozarja na svoje smotre. Vse nevegane oziroma mesojede so označili za človeške supremaciste.

Peta je skušala doseči pozornost za svojo novo, precej čudaško kampanjo, kjer govori o človeškem supremacizmu, speciizmu in podobnih ektraspeciističnih nesmislih – in jo je dosegla, čeprav predvsem negativno. Twitter se je skoraj zrušil zaradi vseh, ki so se želeli posmehovati PETI in najnovejši kampanji.

Skupina za zaščito živali PETA, znana po svojih oglaševalskih potezah s taktiko šokiranja, je nakazala, da imajo vsi “nevegani” v sebi kaj klanovskega (referenca na belosupremacistični KKK), mesojedce pa obsoja “človeškega supremacizma”. Vsekakor je pritegnilo pozornost.

Mesojedci so supremacisti?
Uživanje živali je speciistično,” je v sredo na svojem Twitterju objavil Ljudje za etično ravnanje z živalmi (PETA) in dodal, da je “specijizem človeško supremacistično prepričanje, da je ena vrsta pomembnejša od druge.” Če je zagovorništvo s sedežem v ZDA želelo velik odziv, je ta poteza gotovo delovala. Ime PETA je kmalu bilo eno najbolj viralnih na Twitterju, saj je na ducate ljudi objavljalo tvite in fotografije, kjer so se ponosno opisovali kot speciisti in delili slike, kako uživajo meso.

PETA je znana po tem, da sproža polemike in tako opozarja na svoje, pogosto čudaške smotre. Lani julija je objavila fotografijo razsekane mačje glave, ki je sliko primerjala s takrat popularnim memom “realistična torta”. Leta 2019 je napadla pokojnega in izjemno priljubljenega avstralskega okoljevarstvenika in televizijsko osebnost Steva Irwina. Med drugim so mu očitali, da se je njegova smrt leta 2006 zgodila, ker je “nadlegoval skata”. Irwin je umrl po tem, ko mu je skat prebodel srce.

Aleš Ernecl