fbpx

Plenković se pogaja za pravice Hrvatov v Veliki Britaniji po brexitu, o Cerarjevih zahtevah ne duha ne sluha

Foto: epa

Hrvaški premier Andrej Plenković si želi za hrvaške državljane, ki delajo in živijo v Veliki Britaniji, tudi po brexitu izboriti pravice. Kaj pa naš Miro Cerar?

Medtem ko o kakršnih koli zahtevah Mira Cerarja, da bi poskrbel za Slovence, ki si svoj kruh služijo na Otoku, ni ne duha ne sluha, pa je na portalu Politico.eu eden vodilnih naslovov namenjen vlogi Hrvaške v pogajanjih o brexitu. Omenjeni portal namreč piše o hrvaškem premierju Andreju Plenkoviću, kako si želi tudi po brexitu za hrvaške državljane zagotoviti pravico do dela in življenja v Veliki Britaniji.

Politico piše, da je Hrvaška edina članica Evropske unije, ki Londonu nalaga omejitev, da mora dopustiti Hrvatom, da bodo lahko delali in živeli v Veliki Britaniji. Hrvaška sicer s tem ne more blokirati procesa izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, vendar pa s prizadevanjem Hrvatov obstaja možnost, da bodo tudi druge države članice oblikovale svoje (podobne) zahteve.

Lobirajo, da bi Evropsko agencijo za zdravila iz Londona preselili na Hrvaško
Sicer pa smo že pisali o tem, da hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu v povezavi z brexitom ne izgubljajo časa. Na svoje kolege evropske poslance  so v začetku julija namreč naslovili dopis, da se “spopadamo z razpravo o preselitvi dveh agencij EU, ki imata trenutno sedež v Londonu, ena od teh pa se nanaša na predlog o premestitvi Evropske agencije za zdravila (EMA). Ob tem želimo poudariti vpliv hrvaške znanosti v zdravstveni industriji in v sodobni farmacevtski infrastrukturi, ki jo poseduje Hrvaška, kar bi lahko veljalo za dragoceno prednost EMA. V tem kontekstu Vlada Republike Hrvaške izraža svoje ambicije, da bi gostila EMA,” so zapisali in dodali, da so prav s tem namenom poslali omenjeni dopis.

Več o njihovem lobiranju, da bi Evropsko agencijo za zdravila iz Londona preselili na Hrvaško, pa si lahko preberete na naslednji povezavi: Hrvatje ne izgubljajo časa: Že lobirajo, kako bi po brexitu iz Londona na Hrvaško prestavili ugledno mednarodno agencijo za zdravila

M. S.