fbpx

Plesoči dečki – afganistanska tradicija spolnih zlorab otrok

Foto: youtube

Ameriški urad posebnega generalnega inšpektorja za obnovo Afganistana je izdal, za zdaj še zaupno, poročilo, ki priča o spolnih zlorabah, ki so jih povzročile afganistanske varnostne sile. Gre za t. i. ‘bača bazi’ oziroma plesoče dečke, tradicionalni običaj spolnega zlorabljanja in posiljevanja mladih dečkov, ki je v Afganistanu močno razširjen. Že dolgo pa se širijo kritike na račun ZDA in ameriške vojske, da grozljivih zlorab otrok ne preprečuje, temveč raje spregleda tovrstno početje, saj gre za ‘afganistansko kulturo’.

Poročilo tudi navaja, da afganistanska vlada ne preprečuje spolnih zlorab, še več, v mnogih primerih je celo preganjala žrtve zlorab kot kriminalce. Poročilo ima sicer lahko usodne posledice za ameriške sile v Afganistanu, saj ameriška zakonodaja prepoveduje nudenje pomoči tujim oboroženim silam, ki so krive obsežnega kršenja človekovih pravic. Sile NATA pod vodstvom ZDA pa v tej islamski državi nudijo varnostnim silam usposabljanje, opremo in drugo pomoč.

Prav varnostne sile, vladni uradniki in vojaški častniki pa so najpogosteje udeleženi v spolnih zlorabah. V svetovni javnosti se že več let pojavljajo kritike, da ameriška vojska svojim vojakom daje navodila, naj v spolne zlorabe ne posegajo in jih spregledajo, tudi če se to dogaja v ameriških bazah.

Afganistanske varnostne sile. (Foto: epa).

Gregory Buckley, mlajši, ameriški vojak, ki je bil nameščen v Afganistanu, je svojemu očetu v zadnjem telefonskem pogovoru pred smrtjo zaupal svoje skrbi. Iz svoje postelje v južnem Afganistanu je lahko slišal afganistanske policiste posiljevati mlade fantke, ki so jih pripeljali v bazo. “Ponoči smo jih slišali kričati, a nam je bilo prepovedano karkoli storiti glede tega.” Častniki so mu rekli, naj dejanja spregleda, saj da gre za ‘njihovo kulturo’, poroča CNN.

Običaj ‘bača bazi’ v Afganistanu ni razumljen kot homoseksualnost, temveč naj bi lastništvo mladega dečka, okrašenega v ženska oblačila, simboliziralo moč moškega.
Gre za grozljiv tradicionalni afganistanski običaj spolnega suženjstva, ki vključuje otroško pornografijo, posiljevanje, spolno suženjstvo in prodajo otrok bogatejšim starejšim moškim za zabavo in spolne zlorabe. Moški, ki si dečke lastijo, imenujejo za ‘plejboje’. Ti prežijo za fanti na javnih mestih, ulicah, igriščih, iščejo otroke iz najrevnejših družin, tradicionalno stare 12 do 13 let. Od teh let naprej pa vse do njihovega 20. leta jih njihovi plejboji ‘(finančno) podpirajo’ in običajno kasneje tudi plačajo njihovo poroko (kar lahko ženino družino običajno stane tudi več tisoč dolarjev), ko jih ne potrebujejo več oziroma postanejo prestari. Plejboji imajo v lastništvu več plesočih dečkov, ki jih učijo (ženskega) plesa, nato pa prirejajo t. i. bača zabave. Plesoče dečke se obleče v ženska oblačila, namaže z ličili, nato pa morajo plesati za izbrane moške na zabavi. Te se običajno zaključijo z dražbo dečkov za tisto noč.

Foto: youtube

To tradicijo se ponavadi razlaga z odsotnostjo žensk v afganistanskem javnem življenje, ki so izrinjene na rob družbe. Ženske v javnosti ne smejo plesati, na večini dogodkov je vstop dovoljen samo moškim, ženske se jih ne smejo udeleževati. V Afganistanu strogi zakoni prepovedujejo moškim javno komunicirati z dekleti. Za to so predpisane stroge kazni, zaradi česar je lažje oblačiti dečke v ženske.

Afganistanska vlada je sicer uradno prepovedala t. i. ‘bača zabave’, a med vojaškimi častniki, ki nadzorujejo večino podeželja in lahko ustrahujejo prebivalstvo, je to še vedno močno razširjena praksa. Afganistanski predsednik, Ašraf Gani, je letos kot prvič v zgodovini uvedel stroge kazni za ‘bačo bazi,’ a vlada ob tem ni ponudila nobenega časovnega okvira, kdaj bodo te kazni tudi uveljavljene.

Za mladimi fanti iz najrevnejših družin prežijo na igriščih, ulicah in javnih dogodkih (foto: YouTube).

‘Bača bazi’ pa posebej s pridom izkoriščajo talibani, ki spolnim izprijencem v vrstah afganistanskih varnostnih sil namestijo mlade fante opranih možganov, ki se potem razstrelijo ali pobijajo na druge načine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

U. V.