fbpx

To je seznam TOP 10 tujih politikov leta 2018 po izboru uredništva Nova24TV!

Foto: epa

V uredništvu Nova24TV smo pripravili seznam TOP 10 tujih politikov, ki so se v letu 2018 najbolj izkazali z delovanjem na svojem področju. Na prvo mesto se je uvrstil madžarski premier Viktor Orbán, na drugo mesto italijanski notranji minister Matteo Salvini in na tretje mesto novoizvoljeni brazilski predsednik Jair Bolsonaro. Preberite razloge za njihovo uvrstitev na lestvico in preverite, kateri politiki jim še sledijo na lestvici!

1. VIKTOR ORBÁN
Na prvo mesto letošnje lestvice nedvomno sodi madžarski premier Viktor Orbán, ki na globalni ravni velja za enega izmed večjih zagovornikov ohranjanja varnosti, zaprtih meja in krepitve evropske kulture, načina življenja in dediščine. Slednje je dokazal s postavitvijo učinkovite ograje na južni meji države, odločnim nasprotovanjem zloglasnemu marakeškemu sporazumu in zavračanju migrantskih kvot. Uspešno tako kljubuje izsiljevanju s strani Evropske unije, ki Madžarski redno grozi s sprožitvijo zloglasnega 7. člena. Slovenski evroposlanec Milan Zver je tako povedal, da je Orbán tudi v Sloveniji spoštovan in ima dober sloves zaradi ravnanj v času migrantske krize. Kljub temu namreč, da želijo v nekaterih evropskih državah kaznovati Viktorja Orbana zaradi nestrinjanja z njegovo politiko, je dr. Zver prepričan, da bi morebitne napetosti morali zgladiti v okviru celotne politične skupine. Evropski poslanec dr. Milan Zver je še poudaril, da Fidesz gotovo ne bo izločen iz Evropske ljudske stranke, kajti “Viktor Orban je v tem trenutku izjemno močan, bolj kot je bil pred štirimi leti”. Madžarska pa ni močna le na varnostnem področju, slednje je omogočilo tudi razvoj gospodarstva, ki uživa solidno rast in to kljub vzdržnosti javnih financ, v zadnjih osmih letih se javni dolg države konstantno znižuje.

Foto: epa

2. MATTEO SALVINI
Drugo mesto si vsekakor letos zasluži priljubljeni italijanski notranji minister in vodja stranke Liga Matteo Salvini. Ta je v šestih mesecih, odkar zaseda mesto notranjega ministra v sosednji Italiji, za kar 28 odstotkov povečal število deportacij nezakonitih migrantov, navajajo najnovejši statistični podatki. Prav tako namerava v kratkem izpolniti svojo predvolilno obljubo po uvedbi enotne davčne stopnje, sicer v nekoliko prilagojeni obliki zaradi koalicijskega sporazuma. Tudi volivci opažajo, ne le njegova iskrena prizadevanja, pač pa tudi že rezultate njegovega dela. Nedvomno pa k njegovi priljubljenosti pripomorejo tudi pristni stiki, ki jih ohranja z volivci ter aktivnost na družbenih omrežjih.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini (vir: twitter)

3. JAÍR BOLSONARO
Novoizvoljeni brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki zapriseže s prvim januarjem 2019, ni pritegnil večje pozornosti svetovne javnosti vse dokler ga tekom kampanje ni na predvolilnem shodu zabodel levičarski fanatik. Bolsonaro je na intenzivni negi preživel en mesec, ta čas pa je njegovo življenje viselo na nitki in levičarji so ga pričeli brezkompromisno obkladati z žaljivkami in z zmerljivkami. A pred volitvami se je iz bolnišnice vrnil močnejši kot kadarkoli in v drugem krogu prepričal večino volivcev in tako premagal levičarskega nasprotnika Fernanda Haddada. To mu bo omogočilo uresničevanje njegovega predvolilnega programa, ki vključuje privatizacijo večine izmed državnih podjetij, liberalizacijo zakonodaje na področju orožja, trše prijeme v boju s kriminalom vključno s korupcijo in spremembe na zunanjepolitičnem področju. Te vključujejo zbližanje odnosov z ZDA, selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem in boj proti komunizmu v Latinski Ameriki, ki ga predstavlja predvsem t. i. tiranska trojka – Venezuela, Nikaragva in Kuba.

Jair Bolsonaro (Foto: Facebook)

4. DONALD TRUMP
Ameriški predsednik Donald Trump se je vsekakor zasluženo uvrstil na našo lestvico, zavrača namreč škodljiv Pariški podnebni sporazum, prav tako je bil eden prvih, ki je eksplicitno rekel ne marakeškemu sporazumu, s čimer ob živce spravlja mnoge levičarje. Kako obupani so ti, pokaže dejstvo, da se Trumpu sploh ne morejo več upirati z argumenti, pač pa le še z lažmi, podtikanji in zavajanji, to je bilo leta 2018 najbolj jasno v primeru imenovanja vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha. Trump je prav tako občutno znižal davčno breme za Američane in podjetja, da pa drži predvolilne obljube pa dokazuje njegovo vztrajanje pri izgradnji zida na mehiško ameriški meji. Trump se ne pusti izsiljevati in je od demokratov zahteval 5 milijard dolarjev proračunskih sredstev, ki pa jih ne odobrijo, zato so vladni uradi delno zaprli vrata. Veliko zmago za Trumpa predstavlja tudi razglasitev škodljivega Obamacare zakona kot protiustavnega.

Ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

5. MATEUSZ MORAWIECKI
Tudi poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je odločen braniti suverenost svoje države in kulturo ter tradicijo svojega naroda, za kar je na evropskem političnem parketu pogosto deležem neutemeljenih kritik. Poljska ni sprejela zloglasnega marakeškega sporazuma, prav tako pa se odločno upira uveljavitvi migrantskih kvot. Tudi gospodarstvo je v razcvetu, na kapitalskih trgih je bila Poljska leto uvrščena med razvite trge, a ambicije ne pojenjajo. Morawiecki je nedavno jasno napovedal: “Poljska ima priložnost ponovno postati ena od evropskih velesil, a tokrat z vplivom, ki presega strateško partnerstvo ‘Treh morij’ in ji omogočiti oblikovanje geopolitične slike celine v 21. stoletju.”

Mateusz Morawiecki (Foto: Facebook)

6. JOHN BOLTON
Svetovalec ameriškega predsednika Trumpa za nacionalno varnost John Bolton si gotovo zasluži uvrstitev na lestvico s svojo odločnostjo. Med drugim je letos napovedal uvedbo novega kroga sankcij proti “tiranski trojki”, kot je poimenoval Kubo, Venezuelo in Nikaragvo. Jasno je sporočil tudi, da Trumpova administracija ne bo trpela tiranskih diktatur v svoji bližini. Vse omenjene države so zloglasne zaradi revščine, nasilja nad opozicijo in kršenja osnovnih človekovih pravic, v zadnjem času pa vse bolj tudi namerno škodijo interesom ZDA v regiji. Oster je tudi do ostalih nasprotnikov, Iranu je na primer jasno sporočil slednje: “Če boste prekrižali pot nam, našim zaveznikom ali našim partnerjem, če boste škodovali našim državljanom, če boste še naprej lagali, goljufali in varali, boste vsekakor hudičevo plačali!”

John Bolton (Foto: STA)

7. SEBASTIAN KURZ
Ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz konec lanskega leta zasedel položaj kot najmlajši na svetu na takšnem položaju, so bili mnogi skeptični. A dokazal je, da je odločen kot najizkušenejši voditelji: med drugim se Avstrija pod njegovim vodstvom ni pridružila marakeškemu sporazumu. Vodja avstrijske koalicije, sestavljene iz njegove ljudske stranke in svobodnjakov, ki jih vodi Heinz Christian Strache, je takrat povedal, da na nekatere točke pakta migracij gledajo zelo kritično, pri čemer jih je skrbelo, da bi prišlo do brisanja meja med zakonitimi in nezakonitimi migracijami, pri čemer Kurz poudarja, da rešeni migranti z Mediterana ne bi smeli biti pripeljani naravnost v Evropo.

Foto: epa

8. BENJAMIN NETANYAHU
Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanyahu je kljub majhnosti države, ki jo vodi verjetno med bolj zaposlenimi na svetu. Dnevno državo namreč bremenijo teroristični napadi iz soseščine, katere jih povzročajo Hamas in Hezbolah, kot da to ni dovolj, pa Izraelu nasprotniki prek mednarodnih organizacij nagajajo kjer se da. Svet za človekove pravice Združenih narodov tako več kot polovico resolucij sprejme proti Izraelu, kar je povzročilo tudi izstop ZDA iz tega odbora. A kljub temu pod Netanyahujevim vodstvom Izrael ohranja visoko stopnjo varnosti, ki državi tudi omogoča skokovit gospodarski razvoj in rast življenjskega standarda. Prav tako se je letos moral izraelski premier spopadati z obtožbami o korupciji, ki so mu jih po vsej verjetnosti podtaknili levičarski nasprotniki. Na mednarodnem področju je Izrael vzbudil pozornost, ko ni pristopil k marakeškemu sporazumu, prav tako pa so podprli prizadevanja Madžarske v boju proti Georgu Sorosu – prav zato Madžarsko neredko obtožujejo kar antisemitizma!

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (Foto: Twitter)

9. SANTIAGO ABASCAL
Vzhajajoča zvezda evropskega političnega parketa je vodja španske stranke Vox Santiago Abascal. Njegova stranka vse bolj dobiva na priljubljenosti, k temu pa nedvomno pripomore tudi nesposobnost trenutne socialistične vlade, ki vlada kar s podporo skrajnih Podemos. Dokaz za uspešnost modela, po katerem se zgleduje Abascal pa je izkazal tudi italijanski notranji minister in vodja stranke Liga Salvini, kot svoj vzor pa je večkrat izpostavil kar Trumpa. Po besedah Abascala je Zavezništvo konservativcev in reformistov (ACRE), katerega del so tudi britanski konservativci in poljska vladajoča stranka, uspešen primer povezovanja na evropski ravni, ki bi jih zanimal.

Santiago Abascal (Foto: Facebook)

10. MIKE POMPEO
Z odločnostjo in jasno ciljno usmerjenostjo si mesto na lestvici nedvomno zasluži tudi ameriški državni sekretar John Bolton. Ta je med drugim označil Iran, Severno Korejo, Kitajsko ter Rusijo za največje grožnje ZDA, medtem ko je teroristično organizacijo Hezbolah, ki svoje lovke širi po Latinski Ameriki, označil za “iranski narko-teroristični podaljšek”.

Mike Pompeo (vir: twitter)

J. Ž.