fbpx

Poljaki razočarani, ker je EU evropskim podjetjem dala zeleno luč za ohranitev pretoka ruskega plina

Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: epa)

Navkljub uvedbi številnih sankcij proti Rusiji na račun ruske agresije v Ukrajini se je Evropska unija odločila, da lahko evropska podjetja še naprej kupujejo ruski plin, ne da bi pri tem kršila uvedene sankcije. Evropska komisija je svoje revidirane smernice poslala državam članicam v petek, je v ponedeljek sporočil njihov tiskovni predstavnik. V posodobljenih priporočilih je med drugim zapisano, da morajo podjetja nedvoumno izjaviti, da svoje obveznosti štejejo za izpolnjene, ko plačajo v evrih ali dolarjih.

“Sankcije EU gospodarskim subjektom ne preprečujejo odprtje bančnega računa v določeni banki za plačila po pogodbah za dobavo zemeljskega plina v plinastem stanju v valuti, določeni v teh pogodbah,” so po navedbah Bloomberga sporočili iz Komisije. “Upravljavci bi morali podati izjavo, da nameravajo izpolniti svoje obveznosti iz obstoječih pogodb, in upoštevati, da so pogodbene obveznosti glede plačila že izpolnjene s plačilom v evrih ali dolarjih skladno z obstoječimi pogodbami.”

Evropska podjetja bodo lahko pri ruski banki odprle račun
Smernice tako podjetjem ne preprečujejo odprtja račun pri ruski Gazprombank. To jim bo omogočilo nakup plina skladno s sankcijami EU po invaziji Rusije na Ukrajino. Evropska podjetja se s to odločitvijo pomikajo proti izpolnitvi ruske zahteve in ohranitvi pretoka plina. Italijanski energetski velikan Eni SpA bo do srede odprl račune v rubljih in evrih pri Gazprombank, da bo ta mesec pravočasno izplačal obveznosti in se s tem izognil morebitnemu tveganju pri oskrbi s plinom, pravijo poznavalci razmer. Podjetje je namreč čakalo na uradno objavo teh smernic, preden je ukrepalo, je bilo mogoče slišati.

Foto: epa

Nemški gigant Uniper SE in avstrijski OMV AG sta prav tako dejala, da pričakujeta nadaljnji nakup plina. Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je v ponedeljek izrazil optimizem, da bodo lahko nemška podjetja navkljub režimu sankcij in novim ruskim pravilom Moskvi lahko zagotovila potrebna izplačila. “Podjetja bodo svoje naslednje račune plačevala v evrih,” je dejal Habeck novinarjem med ogledom rafinerije Leuna v vzhodni Nemčiji. Sankcije EU bi ruskim bankam še vedno omogočale, da si ta denar interno nakažejo na “tako imenovane račune K”, je dodal in pustil odprto, ali bodo ti računi v evrih ali rubljih. “To je po mojem mnenju in mnenju Evropske komisije skladno s sankcijami,” je dejal.

Na račun omilitve  stališča EU do plačila v rubljih je kritičen poljski premier Mateusz Morawiecki. “Razočaran sem, ko vidim, da v Evropski uniji obstaja soglasje za plačilo plina v rubljih,” je namreč dejal v nedeljo. “Poljska se bo držala pravil in ne bo popustila izsiljevanju Vladimirja Putina. Rusija je konec aprila ustavila dotok plina v sosednjo Poljsko.

Mateusz Morawiecki (Foto: epa)

Nina Žoher