Poljska vlada razmišlja o obveznem cepljenju zdravstvenih delavcev

Poljski zdravstveni minister Adam Niedzielski. (Foto: epa)

Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski je prepričan, da se počasi približuje trenutek, ko bo potrebno razmišljati o obveznem cepljenju. V prvi vrsti bi se to nanašalo na zdravstvene delavce. O tem niso prepričani le zdravniki, marveč tudi bolj ogroženi pacienti, ki se bojijo za svoje zdravje. 

Morebitne omejitve naj bi se uvajalo na regionalni ravni glede na število okužb in število cepljenih. Obveza cepljenja pa naj bi se prvenstveno nanašala na zdravstveno osebje, zatem na ostarele, nato učitelje in naposled tudi na uniformirane poklice. Že danes sicer veljajo mnogo milejši ukrepi za cepljene osebe. Med drugim niso podvržene obvezni karanteni, poleg tega pa se jih ne prišteva med število udeležencev na posameznih dogodkih, ki je še dopustno. Glede omejitev po posameznih regijah pa se bodo ravnali glede na stopnjo okuženosti, poroča Polska Agencja Prasowa.

Če bo v dveh regijah na 100 tisoč prebivalcev podobno število okuženih, bodo omejitve strožje za tisto regijo, kjer bo precepljenost nižja, s tem pa večje tveganje za širjenja okužbe. Obenem nižja stopnja precepljenosti prinaša večjo nevarnost za nove hospitalizacije, kar je potrebno upoštevati. Toda preden bi se pričelo resno razmišljati o uvedbi cepljenja kot obvezi, bo skušala vlada izkoristiti različne mehkejše oblike prepričevanja in spodbujanja. To vključuje dostopnost do cepljenja, dovolj veliko število cepilnih mest, v manjših krajih pa bi uvedli tudi mobilne točke cepljenja.

Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski na cepljenju proti covidu-19. (Foto: epa)

Pri promociji cepljenja se zdi ministru ključen dialog in ne agresiven pristop, ki ga v zadnjem času zaznavamo zlasti v primeru različnih skupin anticepilcev. Denimo prostovoljna gasilska društva so v ta namen organizirala različne piknike in tombole oziroma igre na srečo. Prepričan je, da mehkejši pristop ponuja dobre rezultate. Odstotek tistih, ki verjamejo državnemu programu cepljenja, se je namreč povzpel s 37 odstotkov na 70 odstotkov. Prav zato se je potrebno pred debato glede uvedbe obveznega cepljenja prepričati, da so bile vse preostale možnosti že izkoriščene, a obveza se zdi vse bolj neizogibna.

Domen Mezeg