Poljski premier Morawiecki Putinu ne ostaja dolžan: “Če razume samo moč, mu jo bomo pokazali!”

Poljska postaja ključni evropski akter na področju varnostne politike. Na BSF-ju je bila deležna premajhne pozornosti. Na fotografiji je predsednik vlade Mateusz Morawiecki. (Foto: epa)

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je dokazal, da se ne bo pustil ustrahovati ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki se je po skoraj sedmih mesecih agresije na Ukrajino odločil za delno mobilizacijo vojske. Medtem ko Putin svetu grozi s stopnjevanjem vojne, Morawiecki sporoča, da če je samo moč tisto, kar Putin razume, se mu bo to tudi pokazalo. 

Na to je lahko samo en odgovor – da pokažemo svojo moč in odločnost v prizadevanju za obrambo Poljske in Evrope. Temu služi skupna poljsko-britansko-ameriška vojaška vaja Medved 22,” ki se odvija na vzhodu Poljske, je glede Putinove grožnje s stopnjevanjem vojne na svojem Facebookovem profilu sporočil Mateusz Morawiecki.

Foto: FB Mateusz Morawiecki

Foto: FB Mateusz Morawiecki

Nato je po besedah poljskega premierja danes močnejši, kot je bil pred 24. februarjem, ko se je Rusija odločila za napad Ukrajine. “Če ruski imperializem razume le moč – bomo to moč pokazali! Povečali bomo naše obrambne zmogljivosti. Poljska, ameriška in britanska podpora Ukrajini je neprecenljiva,” je poudaril in dodal, da bodo s to pomočjo v prihodnje še nadaljevali.

Foto: FB Mateusz Morawiecki

Poljska z vojaško opremo ne skopari
Hkrati se nenehno vlaga v poljsko vojsko in obrambno industrijo. V letu 2023 je bilo namreč poljski vojski dodeljenih več kot 138 milijard poljskih zlotov. Napovedal je okrepitev sil z ameriškimi tanki abrams, raketnimi sistemi patriot, vojaškimi lovci F-35, korejskimi jurišnimi letali FA-50 in obilico protiraketnega orožja. “Prav tako želimo rekrutirati vsaj 20 tisoč pripadnikov  sil teritorialne obrambe (TDF),” je poudaril.

Rusija ne more zmagati v Ukrajini, je prepričan poljski premier. “Putinova dejanja samo še krepijo Nato in poljska vojska se modernizira z rekordno hitrostjo! Postavili smo oviro ruskemu imperializmu – tukaj in zdaj!”

Foto: FB Mateusz Morawiecki

Foto: FB Mateusz Morawiecki

Zahod na Putinovo mobilizacijo gleda kot na znak šibkosti. “Napovedi ruskega predsednika o referendumih in delni mobilizaciji so še en dokaz, da mu ni do miru, ampak le do eskalacije vojaške agresije. Je še en znak obupa glede poteka njegove agresije,” so sporočili iz tiskovnega predstavništva visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU JosepaBorrella.” Odločitev ruskega predsednika Putina za mobilizacijo rezervistov za vojno v Ukrajini kaže, da je njegova invazija spodletela,” pa je poudaril britanski obrambni minister Ben Wallace.

Na odrejeno delno mobilizacijo s strani Putina, ki lažno trdi, da Zahod poskuša uničiti Rusijo, so se že odzvale tudi kitajske oblasti. Kitajska poziva k čim prejšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in izraža svojo pripravljenost za sodelovanju z mednarodno skupnostjo pri umirjanju nastalih razmer. “Zadevne strani pozivamo, naj z dialogom uresničijo prekinitev ognja in čim prej najdejo rešitev, ki bo upoštevala legitimne varnostne interese vseh strani,” je po poročanju STA izpostavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Ob tem velja poudariti, da sta Rusija in Kitajska v zadnjem času bistveno okrepili medsebojno sodelovanje. Prejšnji teden sta se ruski in kitajski voditelj srečala v Uzbekistanu, kjer je Putin med drugim pohvalil držo Kitajske v zvezi z vojno v Ukrajini. Čeprav kitajska stran ostaja nevtralna okrog ruske invazije, pa se strinja s stališčem, da je širitev Nata vzrok za vojno.

Sara Kovač