Poplave v Španiji terjale smrtno žrtev, dva še pogrešajo

Uničena ulica po poplavah v mestu Santa Barbara v Španiji. (foto: STA)

Zaradi obilnega deževja, ki je zajelo velik del Španije, je umrl en človek, dva pa pogrešajo, so danes sporočile španske oblasti. Kot je na radiu Onda Cero sporočil predsednik pokrajine Kastilja – La Mancha Emiliano Garcia-Page, so smrtno žrtev zabeležili blizu Toleda. Podrobnosti ni navedel.

V pokrajini Madrid pa po navedbah tiskovnega predstavnika tamkajšnjih reševalnih služb pogrešajo moškega in njegovega sina, katerih vozilo je davi odnesla narasla reka. Močno deževje je zajelo predvsem pokrajini Madrid in Kastilja – La Mancha. Poplavljene so bile številne ceste in hiše, cestni in železniški promet sta ponekod prekinjena.

Razmere so se danes sicer nekoliko umirile, kljub temu pa je španska meteorološka agencija ohranila opozorilo pred neurji in poplavami za sedem španskih pokrajin. Oblasti v prestolnici Madrid so prebivalce pozvale, naj, če je mogoče, ostanejo v zaprtih prostorih in ne odhajajo na prosto, kjer so številna podrta drevesa.

Prebivalci mesta in pokrajine Madrid so v nedeljo na svoje mobilne telefone prvič prejeli opozorilo z glasnim zvokom, naj ne uporabljajo svojih vozil in naj ostanejo doma, kar je sprožilo številne kritike. Tiskovni predstavnik tamkajšnjih reševalnih služb je očitke danes zavrnil, češ da bi morali biti zadovoljni, da obstaja možnost učinkovitega komuniciranja z državljani ob izrednih razmerah.

Sara Kovač