Porošenko pozval Nato, da v Azovsko morje napoti svoje ladje!

Petro Porošenko (Foto: Facebook)

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozval zvezo Nato, da pošlje svoje ladje v Azovsko morje in tako zavaruje Ukrajino, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je ob tem obtožil, da želi po aneksiji polotoka Krim anektirati še preostanek države. V desetih izmed ukrajinskih regij sicer zaradi napetosti z Rusijo že veljajo vojne razmere.

Kot poroča STA, je ukrajinski predsednik Petro Porošenko za nemški Bild izrazil pričakovanje, da bodo članice zveze Nato pripravljene poslati svoje ladje v Azovsko morje in tako pomagale Ukrajini zagotoviti varnost. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pri tem obtožil, da želi anektirati celotno Ukrajino, zavrnil pa je obtožbe, da je bil incident v Kerški ožini posledica ukrajinske provokacije. Ukrajinski predsednik je v pogovoru za Bild Nemčijo, ki je največji kupec plina v Moskvi, pozval, naj zaustavi izgradnjo plinovoda pod morjem, ki bi Rusiji omogočil dobavo plina mimo ozemlja Ukrajine. “Potrebujemo močno, odločno in jasno reakcijo na agresivno obnašanje Rusije,” je dejal Porošenko. To po njegovem mnenju pomeni tudi zaustavitev projekta plinovoda Severni tok 2.

Kot poroča STA, je do srede zvečer pred Azovskim morjem ostalo 18 ladij, na drugi strani pa Rusija iz pristanišč Berdjansk in Mariupol ni dovolila izpluti devetim ladjam, v bližini pa je obtičalo še osem ladij. Pri pomorski blokadi gre za načrtno slabitev Ukrajine, ta pristanišča so namreč ključna za razvoj dogodkov v Donbasu, ki je v veliki meri okupiran s strani proruskih paravojaških enot.

Kerški most (Foto: Twitter)

Bo v sporu posredoval turški predsednik Erdogan?
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je danes izpostavil možnost, da bi Turčija posredovala v tokratni eskalaciji sporov med Ukrajino in Rusijo. Tako ruski predsednik Putin kot ukrajinski predsednik Porošenko sta v sredo v svojih pogovorih z Erdoganom predstavila svoje zahteve. “Ukrajinske zahteve bomo Putinu prenesli na naših pogovorih v Argentini,” je po poročanju STA pojasnil turški predsednik. Odnosi med Ankaro in Moskvo so se sicer konec leta 2015 močno zaostrili, vendar se od sredine leta 2016 znova krepijo. Erdogan ob tem poudarja tudi tradicionalno dobre odnose s Kijevom.

V napadu Rusije na ladje ukrajinske mornarice trije ranjeni!
Incident se je sicer pričel odvijati ob koncu tedna, ko se je ladja ruske obalne straže zaletela v vlačilec ukrajinske mornarice, ki je spremljal tri ukrajinske vojaške ladje. Sledilo je streljanje na ladje ukrajinske mornarice s strani Rusije, ki je na koncu zasegla ladje ter zajela 24 ukrajinskih mornarjev, pri čemer so bili trije ranjeni. Rusija je prav tako s tankerji blokirala Kerški preliv pod Kerškim mostom, ki je edina plovna pot med Črnim morjem in Azovskim morjem, kjer se nahaja pristaniško mesto Mariupol. To mesto je za Ukrajino strateškega pomena, saj je pod vladnim nadzorom in je najbližje s strani proruskih paravojsk okupiranima mestoma Doneck in Lugansk. Pred Kerškim prelivom so prav tako obtičale številne tovorne ladje.

Kerški preliv (Foto: Twitter)

J. Ž.

 • xtc

  Putin nujno rabi eskalacijo nečesa,da moti svoje doma pred težavami,ki jih je ustvaril sam.

 • Olga2345

  Tako delajo komunistični zločinci!

 • Caetano

  Zdaj ko je IS kalifat unicen je pravi cas, da se do Putina in njegove KGB strukture nastopi s trso roko.

  • mojadezela

   Kdo je unicil IS???? Sam ne lazi da so jih Amerukanci.

   • Caetano

    Združeno Trump s Kurdi in tudi Rusi. Samo zdaj je to za nami in je čas za trši nastop zoper KGB-jevce.

  • šmentanamuha

   Ne nabijaj. Kdo ves čas provocira Rusijo?

   • Caetano

    Rusija je v verigah KGB struktur!

 • samsara

  Zrežiran vojaški incident, na ukrajinskih ladjah med drugimi zajeti ukrajinski vojaški obveščevalci, v nadaljevanju pa bedno vojno hujskaštvo.
  Ljudstvo in morebitne človeške žrtve, režiserjev v ozadju seveda niti v sanjah ne zanimajo. Samo njihove intimne opcije.
  Bedno.

 • Nesporni luzer 2018

  Tukaj se nima smisla postavljati na katerokoli stran, saj sta oba, tako Putin kot tudi Porosenko norca ki lahko vsak cas zakuhata vojno. Seveda se domobranci/ustasi/jansisti postavljajo na stran usekanca porosenka, ker precej spominja na njihovega pastirja, ampak presenetljivo se pa vecina levicarjev postavlja na stran Putina, ki je le malenkost manjse zlo od Porosenka. Kot zagrizen levicar se tukaj razhajam s svojimi kolegi, saj menim da Putin predstavlja vse tisto proti cemur se levicarji borimo.
  -je zagrizen kapitalist
  – je cerkvena rit, ki nonstop visi v cerkvi
  – vodi drzavo v kateri ima cerkveni vrh (Kiril) velikanski vpliv na ljudi
  – je koruptiven in pokvarjen
  – krsi clovekove pravice. Rusija spada v sam vrh drzav ki krsijo osnovne pravice lgbt, Romom, odvisnikom, migrantom, itd..
  – rusija v casu putina je rasisticna in nacionalisticna drzava
  -delavec pomeni manj kot smet
  -prepad med revnimi in bogatimi je celo vecji kot v zda

  Torej, kolegi levicarji, premislite predno slepo podpirate Putina. Res da je se vseeno manjse zlo kot fasisticni norec Porosenko, toda pooseblja vse tisto proti kateremu naj bi se levicarji borili.

  • Jože Novak

   Se pravi te moti, ker je Putin ukinil socialno pomoč narkomanom (beri levakom)?

   • Nesporni luzer 2018

    V rusiji socialne pomoci sploh nikdar ni bilo. Moti me ker ne spostuje osnovnih pravic in zatira vse od romov, gejev, odvisnikov, migrantov itd…
    Zato bi bilo bolj logicno da bi ga podpirali desnicarji, ne pa levicarji.

  • mojadezela

   Res ste levaki bedni, ko podpirate Putina. Putin vodi desno politiko in ni res da se ne zanima za delovce.

   • Nesporni luzer 2018

    A nisem ravno jaz tega napisal? Mas tezave z branjem? Meni je to jasno kot levicarju, ampak marsikomu pa ne. In prav to me cudi

 • Maca

  Kitajska je svetovala Ukrajini naj da mir in se ne krega dalje, ker ji podivjani zapad NE bo pomagal.
  Pa še to: Ljudje božji, postali smo žep za pijavke. Vsi okoli nas so odstopili od Marakeša – včeraj Italija.

  • šmentanamuha

   Danes še Slovaška.

 • mojadezela

  Porosenko prav prosi da bi jih dobil po tisti debeli prasicji glavi.

 • Van Der Waals

  hmm

 • šmentanamuha

  Zdaj je jasno, da je vplutje ladij v ruske teritorialne vode bil namerno zrežiran incident. Nato psi vojne iščejo razlog za začetek spopada z Rusijo. Držim z Rusijo in Putinom.

  • Steiermark

   Pametno, me pa zanima, s kom boš držala, ko bo idiot in komunistični zločinec putanin, “vplul” oz. okupiral tudi nas, kar je njegov oz. ruska “intimna opcija”…. naši rdečuhi mu že dalj časa tudi rit ližejo!

 • Mihilus

  Pravilen naslov te novice bi bil:
  Ukrajina po neupravičeni provokaciji v Azovskem morju sedaj od Nata zahteva naj za obrambo njihovih interesov začne tretjo svetovno vojno.

 • Korl

  Bravo Putin tako se brani domače ozemlje.

 • Vince Blake

  Kaj a tile Ukrajinci resno mislijo, da bo Zahod tvegal vojaški spopad z Rusijo zaradi njihovih provokacij? Optimisti.

 • hle

  Tudi če želijo ladje nata v Azovsko morje morajo skozi ožino Kerch kjer so danes Ruske ozemeljske vode in jih bi morali Rusi spustiti tja

  • Hunyađi

   Rusi so na ozki ozini kot 300
   000.spartancev.

 • ODLOČITEV SE BLIŽA

  Nova 24 počasi se bo potrebno ODLOČIT al navijate za :
  PAKET !!!! torej:
  Porošenka, Sarkozija, migrante v EU, ISS, US establishment, Saudsko arabijo torej Izrael….
  Al pa morda za trenutno EDIN drug PAKET v tem primeru…jebat ga…. za Ruse in recimo Assada ki NE iztreblja krščane

  • Steiermark

   Kje si se pa ti vzel, da ne veš, da “krščanov” ni ampak , da smo Kristjani!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!