fbpx

Posledice morebitne izključitve Fidesza iz EPP: Stranka bo pridobila še več sedežev v Evropskem parlamentu

Viktor Orban (Foto: epa)

Stranka Fidesz ima v Evropskem parlamentu trenutno 12 mest, kar pomeni veliko izgubo za EPP, če bodo iz svoje skupine izključili Madžare, poleg tega pa lahko njena izključitev povzroči tudi val drugih strank, ki bodo sledili največji madžarski stranki k ustanovitvi nove evropske politične skupine.

Spletni portal Politico piše, da je možno, da bi EPP na prihajajočih majskih volitvah lahko izgubila več deset sedežev, medtem ko bi se lahko stranka Fidesz še okrepila. Omenjeni portal še dodaja, da se najbolj vplivna delegacija, nemška krščanska demokratična unija (CDU), vse do začetka glasovanja ni odločila, kako bo glasovala. In medtem, ko se je veliko število delegatov iz severnih držav odločilo, da bodo verjetno glasovali za izključitev Orbanove Fidesz, pa francoska Les Républicains in italijanska Forza Italia dajeta vtis, da nista nagnjeni k “kaznovanju” Fidesza.

Da naj se glasovanje prekliče ali pa vsaj preloži na čas po evropskih volitvah, pa je predsednik SDS Janez Janša s pismom obrni na vodstvo EPP. V pismu je predsednika EPP Josepha Daula in poslance EPP zaprosil: “Naredite vse, da se izognete razkolu v družini EPP že na samem začetku volilne kampanje za evropske volitve. Prekličite ali preložite glasovanje. Kakršen koli že bo rezultat, bomo izgubili.”

Janša je pokazal tudi na odgovornost Junckerja, ki je bil tisti, ki je začel spor z Orbanom ter spomnil: “Pred zadnjim kongresom v Helsinkih smo se dogovorili, da o članstvu Fidesza v EPP ne bomo razpravljali pred volitvami EU. Vendar pa je Juncker (čeprav bi se moral kot predsednik Evropske komisije načeloma oddaljiti od čiste strankarske politike) javno pozval, naj se Fidesz izključi iz EPP.”

M. S.