Posledice morebitne izključitve Fidesza iz EPP: Stranka bo pridobila še več sedežev v Evropskem parlamentu

Foto: epa

Stranka Fidesz ima v Evropskem parlamentu trenutno 12 mest, kar pomeni veliko izgubo za EPP, če bodo iz svoje skupine izključili Madžare, poleg tega pa lahko njena izključitev povzroči tudi val drugih strank, ki bodo sledili največji madžarski stranki k ustanovitvi nove evropske politične skupine.

Spletni portal Politico piše, da je možno, da bi EPP na prihajajočih majskih volitvah lahko izgubila več deset sedežev, medtem ko bi se lahko stranka Fidesz še okrepila. Omenjeni portal še dodaja, da se najbolj vplivna delegacija, nemška krščanska demokratična unija (CDU), vse do začetka glasovanja ni odločila, kako bo glasovala. In medtem, ko se je veliko število delegatov iz severnih držav odločilo, da bodo verjetno glasovali za izključitev Orbanove Fidesz, pa francoska Les Républicains in italijanska Forza Italia dajeta vtis, da nista nagnjeni k “kaznovanju” Fidesza.

Da naj se glasovanje prekliče ali pa vsaj preloži na čas po evropskih volitvah, pa je predsednik SDS Janez Janša s pismom obrni na vodstvo EPP. V pismu je predsednika EPP Josepha Daula in poslance EPP zaprosil: “Naredite vse, da se izognete razkolu v družini EPP že na samem začetku volilne kampanje za evropske volitve. Prekličite ali preložite glasovanje. Kakršen koli že bo rezultat, bomo izgubili.”

Janša je pokazal tudi na odgovornost Junckerja, ki je bil tisti, ki je začel spor z Orbanom ter spomnil: “Pred zadnjim kongresom v Helsinkih smo se dogovorili, da o članstvu Fidesza v EPP ne bomo razpravljali pred volitvami EU. Vendar pa je Juncker (čeprav bi se moral kot predsednik Evropske komisije načeloma oddaljiti od čiste strankarske politike) javno pozval, naj se Fidesz izključi iz EPP.”

M. S.

 • Antonius

  Žal sta Orban in Janša edina, ki premoreta glas razuma.
  Demokracija v združeni Evropi in EPP ne more biti vsiljena volja najmočnejših in največjih.

 • xtc

  To kar vidite je razpad EU in EPP,socialistični krti so razbili EU z Junckerjem vred.
  Definitivno je bolj ali manj jasno,da bo bo EPP razpadla in ,da se utegnejo Poljaki,Salvini,,še kateri Balti in avstrijci pobrat v nov Orbanov blok.
  Zadeva pa utehne v Nemčiji in povsod po EU še dodatno dvigniti popularnost strankam ,kot so Fidesz in AfD.
  Zelo zanimivo bo videti povolilni EU parlament sploh ,če bodo SDU inSPD ju podobne stranke širom EU doživele znatno ali hudo erozijo kot se napoveduje zunaj Bruseljskih trobil.
  Če bo erozija huda boste zagotovo priča koaliciji socialistov in izdajalskega dela EPP,ki se bo preje še enkrat razletel ostamek pa bo skušal s socialisti in multikultarji doseči prepoved strank,ki se ne bodo strinjale z njih agendo-to pa je konec EU in vojna.
  Kakršen koli Boštjan M. Turk je-nekaj je ugotovil zelo pravilno v Franciji e vojna že(in ne da se zaustaviti nezadovoljnih,sploh ko bo stisnila še kriza) Nemčija pa je tik pred tem ,da poči vojna med Nemci na eni strani, in nemškimi multikultianarholiberali na drugi stran v spregi z islamom.
  No to pa je tisto o čemer je govoril Nosterdamus v več deset letni vojni v Evropi.
  Počasi a zagotovo se na oder Eu pravljice spušča zavesa.

 • Franjo Trojner

  EPP so od znotraj zrušili vrinjeni socialisti, levičarji po istem principu, kot so v Sloveniji vrinjeni komunisti zrušili DEMOS.
  EPP je tik pred EU volitvami tik pred razpadom, torej je levičarjem diverzija znotraj EPP uspela. Da to pomeni razpad vrednot demokracije in vladavine prava na katerih stoji in pade EU, je upam danes vsakomur jasno!
  Poljska, Madžarska, Slovaška, Češka, Italija in Avstrija nikoli ne bodo pristale na levičarske ultimate, nikoli na levičarsko izsiljevanje, nikoli na politiko izključevanja, kar pomeni, da bodo kmalu sledile TRDEMU izhodu iz EU Veliki Britanji in Irski!
  Z EU je dokončno konec, kar levičarju Macrono vsak dan z množičnimi protesti dopovedujejo rumeni jopiči!
  EU so dokončno pokopali levičarji in njihovi tihi zavezniki, tipa naše ludamile.

 • xtc

  EPP oz. tisto kar bo nakoncu ostalo od nje,bo šlo po poti SLS,KD,SKD in SLS+KD poti v SLO.
  Skratka tako le na brzio v INFO-Nosterdamus je napovedal začetek vojne nekje v sredi leta 2019,kdaj so volitve?

 • pajot

  Pa če bi izključili pijanega Junkerja? Spodobilo bi se.

 • šmentanamuha

  Go, Orban!

 • resnicaboli

  Po volitvah ustanoviti novo skupino domoljubnih strank iz Nemčije vzeti AfD.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!