fbpx

Premier Janša se je sestal z veleposlaniki višegrajske četverice

Prime Minister Janez Janša with the ambassadors of Poland, Czech Republic, Hungary, and Slovakia. (Photo: Government of the Republic of Slovenia)

Premier Janez Janša se je danes sešel z veleposlaniki višegrajske četverice, s katerimi je izmenjal mnenja o ključnih izzivih, s katerimi se soočajo članice Evropske unije ter o najpomembnejših regionalnih vprašanjih. Zahvalil se jim je tudi za pomoč ob začetku epidemije, ko je Sloveniji primanjkovalo zaščitnih sredstev in medicinske opreme. Udeleženci srečanja so po navedbah kabineta predsednika vlade tudi izpostavili skupni interes za krepitev nadaljnjega sodelovanja.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so na srečanju govorili tudi o odzivu na pandemijo covida-19, migracijah, pobudi Treh morij, Zahodnem Balkanu in širitvi EU in ter o prednostnih nalogah slovenskega predsedstva Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Premier Janša je izpostavil, da je pobuda Treh morij pomembna z vidika strukturnih in razvojnih potreb regije, ki jo obsega. S sogovorniki so se strinjali, da širitev EU in Zahodni Balkan potrebujeta več pozornosti Evropske unije. Širitev EU na Zahodni Balkan bo ena ključnih prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Srečanje predsednika vlade Janeza Janše z veleposlaniki držav višegrajske četverice

Foto: Vlada RS

Premier Janša je izpostavil, da je pandemija covida-19 sicer spremenila prioritete v načrtih predsedovanja Svetu EU. Tako so na predlog Slovenije med prednostne naloge programa tria, v katerem sta še Nemčija in Portugalska, uvrstili potrebo po oblikovanju načrta za učinkovito ukrepanje ob primeru pandemije ter ob soočenju s kibernetskimi grožnjami in napadi.

Slovenija bo Svetu EU predsedovala v času, ko se bodo unija in njene članice soočale s posledicami pandemije. Janša je izpostavil, da si bo slovensko predsedstvo prizadevalo za stabilizacijo in konsolidacijo unije in za to, da bo čim bolj usposobljena za odgovor na številne izzive, s katerimi se sooča.

Hana Murn