fbpx

Presenečenje v Braziliji: Bolsonaro premagal ankete in se uvrstil v drugi krog

Jair Bolsonaro se je kljub slabim napovedim anket uvrstil v drugi krog predsedniških volitev v Braziliji. (Foto: epa)

Mednarodna socialistična internacionala žaluje. Potem ko so bili prepričani, da bodo po Čilu v prvem krogu okupirali še eno državo, se jim je zalomilo. V Braziliji je domača in svetovna javnost pričakovala gladko zmago trdega socialista Lule proti desničarju Jairu Bolsonaru, ki je vladal v res nesrečnem času pandemije covida-19, a je izvedel boleče, vendar potrebne strukturne reforme gospodarstva, zaradi katerih bodo Brazilci v prihodnosti bolje živeli. Kljub temu Luli ni uspelo vnovčiti očitne prednosti, ki jo imajo opozicije po svetu, ki niso vladale v pandemskem času.

Ob 20. uri je bivši predsednik Lula prevzel rahlo prednost pred trenutnim predsednikom Jairom Bolsonarom (43,5 %) in na koncu končal z 48 odstotno podporo, kar je bistveno slabši rezultat, kot so kazale ankete. Bolsonaro je dokazal, da so ankete zgrešile podobno kot pri predsedniku Trumpu v ZDA,  socialističnega nasprotnika pa je tako prisilil v nepričakovani drugi krog, čeprav si je Lula nadejal gladke zmage v prvem krogu, saj so mu volilni rezultati napovedovali tudi do 20-odstotno prednost. Bolsonara pa veseli še, da so se stranke, povezane z njim, dobro odrezale tudi na brazilskih kongresnih in guvernerskih volitvah.

Bolsonara podprl bolj razviti jug, Lulo revni sever
Zdi se, da je bil Bolsonaro boljši na jugu in jugovzhodu zlasti dobro v zvezni državi Sao Paulo in njegovi politični bazi moči v Riu de Janeiru. Minas Gerais, ki je dobil največ glasov v drugi največji v državi, je bil v tesnem boju, pri čemer se je vodstvo večkrat menjalo, a je na koncu končalo v stolpcu Lula. Lula se je odrezal bolje v tradicionalni bazi moči Delavske stranke v severovzhodni ali “severni” regiji, najrevnejšem področju Brazilije.

Foto: epa

Največje razočaranje večera je bil sicer populistični levičar Ciro Gomes, ki so ga levi volivci zapustili in strateško glasovali za Lulo, ki pa tudi s temi glasovi ni uspel zmagati v prvem krogu. Glede na to, da nobeden od kandidatov ni dobil 50 odstotkov, se bosta Lula in Bolsonaro zdaj pomerila v drugem krogu volitev 30. oktobra, ko se bosta pomerila za volivce, ki so podprli tretjeuvrščeno Simone Tebet in četrtouvrščenega Gomesa.

Bolsonaro je priznal, da je v mandatu naredil nekaj napak in da je imela Brazilija med pandemijo gospodarske težave, vendar bi socialistična politika, ki jo je predlagal Lula, imela še slabši vpliv na brazilsko gospodarstvo.

Ankete so se zopet zmotile
Bolsonarov tabor se je tudi med kampanjo pritoževal, da so bile ankete pristranske in pomanjkljive. Vodilni nacionalni izvajalci javnega mnenja, Datafolha, Quaest in IPEC, bodo zato zagotovo pod drobnogledom pred drugim krogom volitev ob koncu meseca. Bolsonaro je med kampanjo neprestano trdil, da ankete javnega mnenja namenoma sabotirajo njegovo kampanjo in pomagajo Luli.

Po izidu volitev je Bolsonaro nagovoril medije in veliko skupino podpornikov pred Palacio da Alvorado v Brasilii ter obsodil vodilne javne anketarje, ker objavljajo ankete, ki se močno razlikujejo od volilnih rezultatov. Posebej je izpostavil Datafolho, vodilno javnomnenjsko podjetje, ki ga je označil za lažnjivca.  Medtem ko so vodilni brazilski anketarji v glavnem napovedovali zmago Lule v prvem krogu in kar 17-odstotno razliko v zmagi, je Lula na koncu zmagal v prvem krogu s 5 točkami razlike, vendar še vedno ni dosegel 50 %, potrebnih za zmago v prvem krogu.

Napake v merjenju javnega mnenja močno spominjajo na ameriško predsedniško kampanjo leta 2016 in angleško glasovanje o Brexitu. Brazilski politični analitik Cristian Derosa pravi, da “zdaj ni nobenega dvoma o uporabi anket kot sredstva za vplivanje [na volilno telo].”

Rešilna bilka za Venezuelo in Kubo
Skrajno leva vlada v Braziliji bi lahko bila rešilna bilka za Kubo in Venezuelo, ki v trajni gospodarski in finančni krizi, s katero se soočata, nujno potrebujeta socialistične zaveznike, ne le zaradi ideologije, ampak tudi za mednarodno pomoč in preferenčne pogoje pri trgovini.

Bivši predsednik in bivši zapornik Lula povratnik v politiko
Lula je sicer povratnik v politiko. Populistični levičar, sicer velik ljubljenec nekdanjega ameriškega predsednika Barracka Obame – ki ga je nekoč opisal kot “najbolj priljubljenega politika na svetu”, je bil predsednik Brazilije od leta 2003 do 2010. S svojimi redistributivnimi socialističnimi politikami je nekoč latinskoameriškega gospodarskega tigra pahnil v spiralo stagnacije in erozije srednjega sloja. Čeprav se je stopnja absolutne revščine zmanjšala, se je povprečni življenjski standard Brazilcev med  njegovo vladavino pomembno zmanjšal. Leta 2017 je bil obtožen in obsojen korupcije ter poslan v zapor za 12 let. Njegova stranka in tudi on sam so namreč bili ujeti v specialno policijsko operacijo “avtopralnica”, ki je razkrila, kako so si politiki delili podkupnine v zameno za to, da so pogledali proč, ko so podjetja, ki so poslovala z državo, zaračunavala previsoke zneske za izvedbo javnih projektov. Po štirih letih je Luli ideološko naklonjeni sodnik obsodbo iz procesnih razlogov razveljavil, kar je Luli zopet dalo možnost nastopiti na volitvah. A mnogi Brazilci ga ne vidijo več kot dobrotnika, ki daje državna sredstva revnim, ampak kot koruptivnega politika, ki ne bi več smel zasedati visokega državniškega položaja.

Brazilija ostaja razdeljena, desne stranke premagale leve
Iz nocojšnjih rezultatov je jasno, da Brazilija ostaja globoko politično razdeljena država, Reuters pa poroča, da je s tem konec upanja, da se bo razdeljenost v kratkem končala. Samo tri od 26 zveznih držav Brazilije predstavljajo 40 odstotkov njenega prebivalstva: Sao Paulo z 22 %, Minas Gerais z 10 % in Rio de Janeiro z 8 %. Te južne države so na splošno bolj konzervativne, medtem ko se severovzhodne revnejše države nagibajo levo. Bolsonaro in Lula sta si ideološko zelo različna in 156 milijonov brazilskih volivcev se pogosto deli na rasne, regionalne, spolne in starostne meje, ki niso enake kot v drugih državah.

Foto: epa

Podpora brazilskega nogometnega zvezdnika Neymarja pred nekaj dnevi se morda zdi nepomembna, toda v Braziliji, kjer ima “futebol” skoraj verski status, je njegova podpora (zaradi katere je bil močno kritiziran na družbenih medijih) morda premaknila nekaj točk v smeri Bolsonara. Derosa trdi, da je to verjetno imelo znatni učinek: “V zadnjih nekaj dneh bi to lahko naredilo veliko razliko.”

Strankarsko je zmagovalka volitev desnica
Medtem ko se Bolsonaro verjetno sooča s težko bitko v drugem krogu volitev glede na njegov primanjkljaj glasov z Lulo, je bil njegov tabor kljub temu vesel, da so se ankete motile in ni premočno izgubil proti Luli.

Bolsonarova liberalna stranka je dobila 100 sedežev v spodnjem domu in Delavska stranka 79, 13 sedežev v senatu in devet Delavska stranka, dobro pa so se odrezale tudi druge zavezniške stranke, kot sta Progresivna stranka in republikanci.

Na najpomembnejših guvernerskih volitvah v državi je Tarcisio de Freitas, ki je naklonjen Bolsonaru, premagal kandidata Delavske stranke (in predsedniškega kandidata leta 2018) Fernanda Haddada v drugem krogu volitev za guvernerja Sao Paula naslednji mesec.

Andrej Žitnik