fbpx

Pretresljiva izpoved Hrvata: “Kdor ni izkusil simptomov, ne ve kaj je covid-19. V bolnišnici sem bil 24 dni in še zdaj nosim nahrbtnik s kisikom!”

Hrvaški poslanec HDZ Josip Đakić (vir: 24sata)

Poslanec HDZ v hrvaškem Saboru Josip Đakić je prebolel covid-19, a ga je bolezen dodobra zaznamovala. V Kliniki za kužne bolezni dr. Fran Mihaljević je prebil 24 dni, od tega 14 dni na intenzivni negi. Rabi ventilatorja se je izognil, a da bi preživel je potreboval 60 litrov kisika na dan. Dokončno si ni opomogel niti do sedaj, ko je že odpuščen iz bolnišnične oskrbe. Ostala so zdravila za aritmijo, proti strjevanju krvi … Še vedno pa s seboj povsod nosi nahrbtnik s kisikom.

“Zdaj sem na Lošinju, v zdravilišču za pljučne bolnike,” je v pogovoru za N1 razkril hrvaški poslanec Josip Đakić. “Ob meni je vedno jeklenka s šestimi litri kisika. Nosim jo v nahrbtniku in vedno sem priklopljen na kisik. Tako bo ostalo dokler se nasičenost s kisikom v krvi ne vrne na 98 odstotkov.”

Đakić je okužbo s covidom-19 staknil septembra 2020, ko je bil na obletnici osvoboditve Jajca. “Kdor ni izkusil težkih simptomov korone, si ne more niti predstavljati kaj je to!” Zaradi bolezni je namreč kar 24 dni preležal v bolnišnici v Zagrebu, od tega 14 dni na intenzivni negi.

Potreboval 60 litrov kisika na dan

Poslanec HDZ je na dan potreboval kar 60 litrov kisika, njegove mišice pa so zaradi dolgotrajne prikovanosti na bolniško posteljo začele atrofirati. “Res je, da so mi te debele cevi izžgale nosnice, a sem vsaj preživel,” je bil odkrit Đakić. Ko je bilo najhujše, je imel vročino med 40 in 41 stopinj celzija.

Hrvaški poslanec HDZ Josip Đakić (vir: twitter)

Po 24 dnevih v bolnišnici se je Đakić odpravil v zdravilišče za pljučne bolnike na Lošinju. Da ne bi bil še naprej vezan na bolniško posteljo, si je kupil tri kisikove jeklenke. Čeprav se po času, ki ga je preživel v zdravilišču počuti bolje, je pot do stanja pred covidom-19 še dolga. “Počutim se bolje, a brez kisikove jeklenke ne bi mogel. Tu sem pod nadzorom internistov, ki pazijo na moje srce in pljuča.”

“Skušam se osvoboditi potrebe po kisikovi jeklenki ter začeti samostojno dihati. V naslednji fazi bom začel z rehabilitacijo pljuč, kar pa ni preprosto, kajti bolna pljuča onemogočajo napor, saj bremenijo srce in je nevarnost embolije pljuč, možganske ali srčne kapi.” Za vse našteto trenutno jemlje zdravila za aritmijo, proti strjevanju krvi, uravnavanju sladkorja in maščobe v krvi.

Ivan Šokić