fbpx

Prevara na kubik! Migrant, ki je v resnici star 47 let, trdil, da je mladoleten

Slika je simbolična. Foto: iStock

Socialne službe in drugi organi nekaterih evropskih držav so po doslej zbranih podatkih ugotovili, da ilegalni migranti kar v 81 odstotkih lažejo o svoji starosti, da bi bili kot mladoletniki deležni  posebnih ugodnosti!

O zadnjem takem primeru poročajo iz Francije, kjer sta dva moška pred kratkim poskušala zaprositi za azil v Franciji in izjavila, da sta mladoletnika, dokler testi prstnih odtisov niso pokazali, da nista niti blizu 18 let, ampak krepko starejša. Migranta sta pri obravnavi policistom v policijski postaji v občini Angoulême trdila, da sta stara 16 let, da bi lahko izkoristila ukrepe za pomoč mladoletnim prosilcem za azil, poroča Charente Libre.

Za enega od moških, ki je trdil, da je iz afriškega naroda Mali, je preiskava pokazala, da je star 21 let, medtem ko je drugi moški, ki je policijo zavajal z rojstnim listom iz Gvineje, imel 47 let, kar so ugotovili po njegovih prstnih odtisih, ki so bili povezani s potnim listom ob vstopu v Španijo.

Tožilec republike Montpellier, Christophe Barret, je opozoril na podobna starostna pretiravanje moških v Angoulêmeju: “Nedavno je osumljeni mladoletnik, ki ga je podprla neka lokalna skupnost dejal, da je star 17 let. Preiskovalni oddelek je imel dvome. Obsežna preverjanja so uradno potrdila, da je bil star 32 let.” Problem lažnih mladoletnih migrantov v Franciji je bil poudarjen lani, ko je policija v Montpellierju uspela uničiti mrežo iz Slonokoščene obale, ki je ponarejala dokumente, da bi odraslim migrantom pomagala pri azilu kot mladoletnikom.

Vsi migranti, ki so uporabili ponarejene dokumente, so francoske davkoplačevalce prevarali za skoraj milijon evrov ugodnosti, do katerih niso bili upravičeni.

V drugih evropskih državah so zelo pogosti primeri odraslih ilegalnih migrantov, ki se pretvarjajo, da so mladoletni. Na primer v Nemčiji, kjer je bilo skoraj polovica mladoletnih migrantov v mestu Hamburg leta 2017 dokazano odraslih. Švedski nacionalni odbor za sodno medicino (RMV) pa je objavil podatke za leto 2017, ki kažejo, da je večina primerov spornih “mladoletnih” migrantov dejansko odrasli. Ko je švedsko pravosodje medicinsko preverilo 1.481 migrantov, da bi ugotovilo, ali so lagali, da so mlajši od 18 let, je bilo ugotovljeno, da je bilo 1215 ali 86 odstotkov testiranih posameznikov odraslih, je poročal Voice of Europe.

M.V.