fbpx

Protesti proti kontroverznemu filipinskemu predsedniku Duterteju

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte. (Foto: STA).

Pred nagovorom filipinskega predsednika, Rodriga Duterteja, se je na ulicah filipinske prestolnice Manile zbrala več deset tisoč glava množica. Protestniki so pozivali k prenehanju pobijanja ljudi v boju proti drogam in nasprotovali podaljšanju vojnega stanja v regiji Mindanao, kjer se filipinski vojaki že dva meseca bojujejo s skrajno islamsko milico v južnem mestu Marawi.

Od nastopa mandata filipinskega predsednika Duterteja je bilo o podatkih organizacije Human Rights Watch v vojni proti drogam ubitih več kot 7000 domnevnih narkomanov in preprodajalcev drog. Marca letos pa je spodnji dom parlamenta podprl tudi ponovno uvedbo smrtne kazni za prekrške v zvezi z drogami. Duterte je sicer jasno povedal, da bo branil civiliste in policiste, ki ubijajo domnevne preprodajalce drog: “Ustrelite jih in dal vam bom medaljo,” je dejal lani.

Filipinska vojska se pripravlja na spopad s člani islamistične skupine Maute v mestu Marawi. (Foto: STA).

V filipinski južni regiji Mindanao, kjer že od konca maja potekajo srditi spopadi med vladnimi silami in islamističnimi uporniki, zvestimi skrajni skupini Islamska država, ki so 23. maja prevzeli nadzor nad mestom Marawi, še vedno vladajo izredne razmere. V dosedanjih spopadih je bilo po uradnih podatkih ubitih več kot 400 upornikov, 105 pripadnikov vladnih sil in 45 civilistov; na sto tisoče prebivalcev mesta in okolice pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove pred spopadi.

Del opozicije nasprotuje podaljšanju izrednih razmer, saj trdijo, da kontroverzni predsednik, ki slovi po svoji nagnjenosti k nasilju in avtoritarnosti, na takšen način skuša obdržati popolno oblast v svojih rokah.

U. V.