Protesti v Iranu se nadaljujejo: Zagorel je zloglasni teheranski zapor

Zapor Evin v Teheranu, ki je pogorel med protesti. (Foto: epa)

Iranski režim še vedno skuša zatreti proteste, vendar pri tem ni ravno uspešen. Skoraj mesec dni po tem, ko je v pridržanju moralne policije umrla Mahsa Amini, se protesti po državi nadaljujejo. Demonstracije so se celo razširile v soseske, ki so bile zgodovinsko gledano zveste iranskemu vladajočemu režimu. Med protesti je zagorelo v zloglasnem zaporu Evin. Umrli so štirje.  

Med sobotno nočno oddajo so aktivisti za kratek čas celo prevzeli nadzor nad državno televizijo in dvignili plakat s podobami mladih žensk, ki so umrle v policijskem pridržanju, skupaj z besednimi zvezami, kot je “pridruži se nam in se upri”. Iranske oblasti so se poslužile brutalnih taktik za zadušitev protestov. Skupine za zaščito človekov pravic ocenjujejo, da je bilo ubitih več kot 200 ljudi vključno z vsaj 24 otroki, na stotine pa je bilo ranjenih, poroča CFR.

Vendar pa to protestnikov ni odvrnilo od njihovega početja. Mlade ženske so preplavile univerze in srednje šole, da bi se lahko postavile v prve “bojne linije”. Nikdar, niti na začetku, v samem bistvu ni šlo za hidžab, ampak za temeljne človekove pravice. Po poročanju France24 se ena zadnjih novic s protestov nanaša na smrtonosni požar v zloglasnem teheranskem zaporu Evin. V soboto zvečer so umrli štirje zaporniki, ranjenih pa jih je bilo 61.

Zagorelo je v zaporniški delavnici, potem ko se je zgodil pretep med številnimi zaporniki, ki so bili obsojeni zaradi finančnih zločinov in tatvin. Tam je nastanjenih tudi veliko število pripornikov, ki jih bremenijo obtožbe s področja varnosti, vključno z Iranci, ki imajo dvojno državljanstvo. Iransko pravosodje je sporočilo, da so bili štirje poškodovani v sobotnem požaru v kritičnem stanju.

Domen Mezeg