Putin z blokado in globo nad ruske medije: Umakniti morajo prispevke, v katerih ruski vdor označujejo za napad, invazijo ali vojno

Vladimir Putin (foto: epa)

Ruski komunikacijski regulator Roskomnadzor je neodvisnim medijem naložil umik prispevkov, v katerih ruski vdor v Ukrajino označujejo z besedami napad, invazija ali napoved vojne, saj da gre za nezanesljive informacije. V nasprotnem primeru tvegajo blokado in globo. Roskomnadzor je več neodvisnih medijskih hiš vključno s televizijsko hišo Dozhd in največjim ruskim neodvisnim časnikom Novaja Gazeta obtožil širjenja nezanesljivih in družbeno pomembnih lažnih informacij.

Komunikacijski regulator se je odzval na zahtevo ruskega državnega tožilstva in medijem zagrozil z blokado, če s svojih platform ne bodo umaknili “nezanesljivih informacij”. Obenem jim grozi globa v višini do pet milijonov rubljev (60.000 dolarjev).

Zanesljive informacije lahko Rusi po navodilih Roskomnadzora najdejo na uradnih ruskih informacijskih kanalih. Moskva zaenkrat ni sporočila informacij o ruskih vojnih žrtvah, medtem ko iz Kijeva poročajo o veliki škodi na ruski strani.

Sara Kovač