fbpx

Putin znova zaprl vodjo opozicije Alekseja Navalnega

Ruski opozicijski voditelj Alexej Navalni (Foto: epa)

Voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega so zaradi organiziranja opozicijskih protestov v ponedeljek obsodili na 20 dni zapora. Novo obsodbo so mu izrekli na dan, ko so ga po mesecu dni prestane zaporne kazni izpustili iz zapora. V Putinovi Rusiji ni politične svobode, saj tam v skrivnostnih okoliščinah umirajo pripadniki opozicije ali pa jih ustrahujejo z zapornimi kaznimi. 

Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmijš je, potem ko je sodišče v ponedeljek zvečer izreklo sodbo, na Twitterju objavila: “Dvajset dni.”

V Rusiji se še vedno preganja politične nasprotnike
42-letni Aleksej Navalni bo zaradi organiziranja dveh opozicijskih protestov za zapahi sedaj skupno preživel 50 dni. Zadnja obsodba se navezuje na proteste 9. septembra. Mesec dni je za zapahi preživel zaradi protestnega shoda januarja letos. Njegovi zavezniki se bojijo, da bi lahko po dveh zaporednih administrativnih primerih ruske oblasti sedaj proti Navalnemu sprožile kazenski postopek. V tem primeru mu grozi daljša zaporna kazen.

Foto: epa

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je že pred razsodbo pozvala ruske oblasti, naj izpusti na prostost opozicijskega politika. “Je zapornik vesti, ki ni storil nobenega kaznivega dejanja,” je v sporočilu za javnost zapisala direktorica AI Rusija Natalija Zviagina, še poroča AFP.

C. Š., STA