fbpx

Vodja ruske paravojske Wagner ponorel, ko so ga povprašali o zločinih v Afriki

Evgenij Prigožin (Foto: Facebook)

“Ste izumirajoča zahodna civilizacija, ki Ruse, Malijce, Srednjeafričane, Kubance in številna druga ljudstva in države smatra za izmečke tretjega sveta,” je za Guardian povedal eden od Putinovih najbližjih zaveznikov in domnevni financer ruske paravojaške organizacije Wagner Group in dodal: “Ne pozabite, to ni res. Vi ste patetična ogrožena kopica perverznežev, in nas je veliko, na milijarde. In zmaga bo naša!”

Jevgenij Prigožin, ki ga zaradi preteklih pogodb s Kremljem pogosto imenujejo “Putinov kuhar”, je ostro kritiziral odnos Zahoda do Rusov. Ruski poslovnež in tesni zaveznik Vladimirja Putina, ki ga ZDA, EU in drugi obtožujejo financiranja zasebne vojaške družbe Wagner Group, je dejal, da bo Rusija premagala “umirajočo zahodno civilizacijo”. Omenjen medij se je na Prigožina obrnil v zvezi z vpletenostjo Wagnerjevih borcev v Maliju, vendar je Prigožin trditve vztrajno zanikal.

Putinov zaveznik besno nastrojen  proti Zahodu
“Ste izumirajoča zahodna civilizacija, ki Ruse, Malijce, Srednjeafričane, Kubance in številna druga ljudstva in države smatra za odpad tretjega sveta,”
je dodal poslovnež s krvavimi rokami. “Ne pozabite, to ni res. Vi ste patetična ogrožena kopica perverznežev, in veliko nas je, na milijarde. In zmaga bo naša!” je v jezi dejal Putinov zaveznik in finančni podpornik ruske paravojaške organizacije Wagner Group, ki naj bi bila povezana z nizom konfliktov in brutalnih pobojev po vsem svetu, v splošnem pa velja, da deluje kot Putinova zasebna vojska in opravlja svoje umazano delo na dosegu roke brez uradnih povezav z Moskvo.

Finančni podpornik organizacije Wagner Jevgenij Prigožin (foto: epa)

Ko so v zadnjih tednih v Maliju poročali o kršitvah človekovih pravic, lažnih grobovih, namenjenih diskreditaciji francoskih sil, in poboju okoli 300 ljudi, od katerih so bili večinoma civilisti, naj bi bili odgovorni Wagnerjeva skupina in njihovi malijski vojaški zavezniki, ki naj bi jih Kremelj poslal v izpolnjevanje svojih globalnih ciljev.

Wagner group po celem svetu, tudi v Ukrajini
Wagnerjevi borci naj bi v Maliju pomagali strmoglaviti državno vlado v vojaškem udaru leta 2020, medtem ko je finančni podpornik skupine, Prigožin na to dejal, da budno spremlja dogodke v Maliju, kjer naj bi zahod kolektivno poskušal izvajati politiko zasužnjevanja, to pa naj bi trajalo že leta, in sicer z namenom vladanja v strahu in ropanja naravnega bogastva. Kljub zanikanju obstoja organizacije, je njena zavezanost ruskim interesom postala vidna v Ukrajini, kjer so bili prepoznani njeni pripadniki med ruskimi vojaki, ki napadajo Donbas regijo, na Telegramu naj bi krožil celo posnetek, poroča Dailymail.

Boj za vzhod Ukrajine
Posnetki z dronom iz mesta Popansa na vzhodu Ukrajine naj bi prikazovali skupino Rusov, ki je vdrla v hišo in metala granate. Posnetek so objavile britanske obveščevalne službe, ki so obvestile, da ruske sile delajo na preboju obrambe, da bi zavzele Donbas. Rusija je svojo pozornost usmerila na zavzetje vzhodnih regij Ukrajine, potem ko so njeni začetni poskusi zavzetja Kijeva in drugih ključnih mest na severu propadli, saj so moskovske sile utrpele velike žrtve.  Boji se zdaj nadaljujejo na odseku frontne črte, dolge stotine kilometrov, ki se razteza od Harkova na severu do Mariupolja na jugu ter ob obali Azovskega in Črnega morja do Hersona in Mikolajva.

Prigožina, ki si je prislužil vzdevek “Putinov kuhar”, so ZDA leta 2018 obtožile domnevnega financiranja spletne operacije za vplivanje na volitve v ZDA leta 2016. Obtožili so ga tudi, da vodi sistematična prizadevanja za vplivanje na mnenje prek lažnih računov na družbenih omrežjih v Afriki, kjer je Facebook večkrat odstranil račune, za katere se domneva, da so jih ustvarili Wagnerjevi operativci.

Tanja Brkić