Putinovi vohuni strašijo v Davosu

Vladimir Putin (Foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin se tudi letos ne bo udeležil Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu, dogodek naj bi bil po pojasnilih iz Kremlja zanj nepomemben. A dejstva kažejo nasprotno, po prepričanju številnih strokovnjakov je tja poslal svoje vohune, ki imajo za tarče ne le politike in gospodarstvenike, temveč tudi kritike Kremlja. Že avgusta je švicarska policija zaradi suma vohunjenja prijela dva Rusa, ki sta se izdajala za inštalaterja, a sta posedovala diplomatske potne liste.

Ta teden v švicarskem Davosu poteka srečanje svetovnih voditeljev in poslovnežev na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF), ki se je začel z nagovoroma ustanovitelja Klausa Schwaba in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, dogodka pa se med drugim udeležujeta tudi ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel.

Putina na WEF ne bo, a je tja po vsej verjetnosti poslal svoje ljudi
Ruski avtoritarec Vladimir Putin, ki se je WEF nazadnje udeležil pred 11 leti, je tudi letos svojo udeležbo odpovedal, kot je pojasnil tiskovni predstavnik, naj se mu dogodek ne bi zdel pomemben. A dejstva kažejo nasprotno, po vsej verjetnosti je Putin na dogodek poslal svoje ljudi. Pod krinko.

Ursula von der Leyen na Svetovnem gospodarskem forumu (Foto: epa)

Švicarska policija prijela dva domnevna vohuna z ruskimi diplomatskimi potnimi listi
Pred petimi meseci je namreč švicarska policija po poročanju Tages Anzeiger prijela dva domenvna ruska vohuna, ki sta posedovala diplomatske potne liste. Rusa sta se izdajala za inštalaterja, policisti pa so nanju postali pozorni tudi zato, ker sta dejala, da nameravata na lokaciji ostati kar tri tedne, od 8. do 28. avgusta. Kako naj bi si s plačami fizičnih delavcev to privoščila ni jasno, Stanislav Smirnov z ruskega veleposlaništva v Bernu pa je pojasnil, da imajo tudi ljudje, ki niso povezani z zunanjim ministrstvom diplomatske potne liste. Obrtnika naj bi bila tako zadolžena za pripravljalna dela v Ruski hiši v Davosu, kjer državna družba Roscongress organizira dogodke ob robu WEF.

Svetovni gospodarski forum (Foto: epa)

Tarče vohunjenja na WEF bi poleg politikov in poslovnežev lahko bili tudi kritiki Kremlja
Ker prijeta “obrtnika” v Švici nista bila akreditirana kot diplomata, se nista mogla sklicevati na diplomatsko imuniteto in tako so ju oblasti lahko pridržale zaradi suma storitve obveščevalnih kaznivih dejanj. Ruski uradniki so ob dogajanju zagrozili z diplomatskimi posledicami, lokalna policija pa se je obrnila tudi na švicarsko Zvezno obveščevalno službo. Na koncu so Rusa izpustili, kaznivih dejanj in vohunjenja pa jima niso mogli dokazati. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, tarče vohunjenja na WEF pa niso le politiki in poslovneži, temveč tudi številni kritiki Kremlja.

Donald Trump na Svetovnem gospodarskem forumu (Foto: epa)

Putin vse bolj obupan, njegovi agenti v Evropi pa vse bolj agresivni in neprevidni
Avtoritarec Putin je v zadnjem času vse bolj obupan, kar se izkazuje tudi z vse večjo agresivnostjo in neprevidnostjo njegovih agentov v Evropi. Nemčija je decembra izgnala dva ruska diplomata zaradi domnevne ruske vpletenosti v umor 40-letnega gruzijskega državljana Zelimkhana Khangoshvilija, ki se je v drugi čečenski vojni boril proti Rusom, francoski mediji pa so v tem času poročali tudi, da so imeli ruski agenti vojaške obveščevalne službe GRU svojo bazo na območju francoskega departmaja Haute-Savoie. Preiskovalci so identificirali 15 agentov, ki so obiskali ta departma, med njimi tudi dva, za katera se domneva, da sta v ozadju zastrupitve Sergeja Skripala, ki se je zgodila v angleškem Salisburyju leta 2018. Vsi agenti so bili pripadniki elitne Enote 29155, ki je specializirana za izvajanje sabotaž in umorov.

Vladimir Putin (Foto: epa)

Rok Krajnc

 • Andrej

  Saj ima Šarca. Ta prav rad leta v Moskvo. Da o Zokiju ne govorim.

  • pesjanar

   Ne pozabit korla on ima v moskvi svojo sobo z napisom korl teflonski na vratih,sedaj bo verjetno ta status izgubil.

  • tomven

   Odkar je bil šmarec parkrat v Bg, po novem leta v Mockbo..

  • bull

   se boljsi je klovn Trump,z klovnom Zelenskim iz Ucraine ,in ce pride se klovn Sarec lahko odprejo cirkus.

 • Ježek Teka Teka

  Hebeš Davos … važen, da pride kapelco pogledat v SLO …

  • xtc

   P kako SLO komunjaro natgnit z olagumo,kot je to v safe zadevi.

 • pozabili ste napisati, da je na letošnji izdaji davosa tudi Trump…..prišel jim je povedat, da bo ZDA najprej sklenila trgovinski dogovor z Anglijo :) Manj kot kažete tele globalistične lutke tipa von der Leynova (ki se je drži neka čudna afera iz nemškega obrambnega ministrstva glede izginotja nekih denarnih sredstev) boljše boste izpadli :)

 • Domoljub

  Vodoinštalaterja z diplomatskimi potnimi listi? Genijalno! Kot bi imel recimo igralca, ki bi se predstavljal za premierja!

  • tomven

   Genijalen je komentar!

 • WISKY 1000

  Ima pa lepe blutut slušalke

 • mimogrede….
  Zaenkrat dokazi dokazujejo, da je bila najšibkejši člen med trgovinskimi pogajanji med ZDA in Kitajsko, Evropska Unija. Kitajska in ZDA bosta najbrž profitirali od dogovora na stroške manjšega obsega trgovine z EU, ki ni bila sposobna obraniti svojega položaja. ZDA je že v pogajanjih z EU zaradi napovedanega “digitalnega davka”, ki skriva v sebi tajno carino za ameriške tehnološke velikane, ovire za trgovine z poljedelskimi in avtomobilskimi sektorji pa ostajajo. Dogovor med ZDA in Kitajsko bo razkril številčne ovire za prosto trgovino, ki so zamaskirane v tisočerih straneh predpisov Evropske Unije. Ne pozabimo pa tudi, da ZDA sledi pogajanje z EU v vlogi največje stranke evropskim dobaviteljem.Proces bo počasen, najbrž celo zapleten, a pogajanja vsekakor bodo.. Takoimenovana trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je trajala samo nekaj mesecev. Naslednja postaja je Evropska Unija. več: https://ambasador21.wordpress.com/2020/01/20/eu-je-najvecja-porazenka-trgovinskega-dogovora-med-zda-in-kitajsko/

 • yasuo

  ta dva inštalaterja imata srečo da nismo leta 1937 ko so Švicarji postrelili vse ruske vohune poslane da inštalirajo komunizem

  • bull

   a niso tudi tvoje mame med noge ustrelili ??? najbolj osovrazeni v Svici so pravi USA ,revsa uboga.A ti mislis da so Svicarji Slovencki domobrancki primitivni hahahaha. V Svici se danes stjoji tabla ,kjer je bival Lenin bebcek na pol pismeni .

   • stajerc5

    Imas prav, v pisoarjih je povsod njegova nagrauzna faca!!!

    • bull

     v pisuarjih lulam po Slovenski vladi,in se mi ostane urina za polulat malo Slovenijo hahahahaha ,bodi pridenu ,ker Kocevske jame te cakajo mali polulani Domobrancek .

 • Boco

  Putin ne hebe to globalisticno orgijo v Davosu. Trump se je pa prisel norca iz njih delat. To bo se hec!

 • moon

  :S

 • Gren

  A STA MOGOČE TOPLOVODARJA ????

  • xtc

   Pri Rusih pogosto po parih vodkah.

   • bull

    pri Slovenclih pa snops in vino,pijancki Slovencki hahahaha,dezela ,ki jo kokos preleti v enem dnevu. Bo Jansa poslal TO nad Rusijo hahahahahaha,

    • xtc

     Baje to Srbi in Rusi međunarodno po parih vodkah.

 • Gren

  A NAŠ SERPENTINŠK IMA PA TIŠLARSK PASOŠ

  • xtc

   Šiptsarski z dvoglavim orlom in rdečo zcvezdo.

   • TopGun

    Saj tam ima kar nekaj zemljakov, že samo pol švicarske nogometne reprezentance.

 • xtc

  Seveda je obupan,če se država gospodarsko seseda,bi ga pa finančni zlom EU dobesedno uničil,saj bi bilo konec navijanja cen plina,izvoza surovin in še česa v takem obsegu kot sedaj in upad cen to pa pomeni konec režima.

  • Mirko

   Gospodarski zlom EU bo uničil EU, ne pa Rusije, ki sedaj lahko ves plin proda Kitajski za isto ceno, utekočinjenega pa na arktičnih polnilnicah kupuje Amerika in ga prodaja svojim vazalom, torej kar se surovin tiče, Rusija nima problemov. Strah jih je itak kopičenja slovenske vojske v Latviji, kar lahko pomeni novo operacijo “drang nah Oesten”, po dolfijevih načrtih

   • xtc

    A bi ti butl razumel ,da Kitajska plačuje bistveno manj za plin kot EU?
    Ravno to je bil glavni razlog težav drsenja putinovega cesarstva finančno navzdol zato tako forsira severni tok,ker v EU prodaja plin po 3-3,5X nikukot Kitajcem,če se zalomi EU gospodarstvo in upade odjem je Putin v težavah.

    • Mirko

     A res, od kje pa je podatek, da Evropa plačuje 3x več kot Kitajska? Trikrat dražji je samo utekočinjen “ameriški” plin, ki ga amerji kupujejo od Rusov in prodajajo hlapcem. Kmalu bo terminal še na Krku da bo v tem delu Evrope tudi dražji plin na razpolago. Bomo pa na elektriko ogrevali saj imamo TEŠ6 ali NEK2.

     • xtc

      Zakaj lažeš že ob prvih sankcijah je Putin zmotno mislil ,da mu bodo Kitajčki plačevali toliko kot EU a so ga pustili na cedilu in preventivno zagrozili z izkanjem cenejšega ponudnika,samo EU je tako nora da se pusti izsiljevati Putinu za 3X Kitajske cene.

     • Mirko

      Še vedno nisi napisal od kod ta podatek o trikrat nižji ceni za Kitajce? Pa še to, če ga prodaja za tako ceno Kitajcem, se mu še vedno splača. In EU če ga plačuje po višji ceni
      potem cenejšega ni, drugače bi ga kupovali tam, kjer je cenejši. Kdor hoče drag plin, ga lahko kupi v Ameriki.

     • xtc

      Tunek ne se napenjat brišejo ti nicke. LP.

     • bull

      ma ti ne nakladaj ignorant neumni,Kitajska dobi 15% cenejsi plin kot Europa,pojdi na cenik INTERANTIONAL GAS PRICE,bedak sovrazni laznjivi . Dopoldne sovrazis sebe,popoldne pa celi svet.

     • xtc

      Tunek koliki nick za fake propagando?
      Ni čudno ,da jsamraš ,da te brišejo in blokirajo.

     • Steiermark

      Imajo svojo računico….

    • bull

     ma ne govori bedarije idiot ,Rusija in Z Kitajsko 15% manj kot z Europo debil.Imajo dogovor z Kitajsko za 500 miliard dolarjev na leto,in 300 za nafto.Sedaj pa se z Indijo enako,in se vec hoce Indija.Torej ena EU pol revna pol bogata ,ni nic. Nemci delajo stream 2 pod Baltiskim morjem.Preko Turcije prihaja Turkish stream. Bebec te razumem da si anti Rus,in jes USA drek .

  • bull

   se eden bebec pol pismeni,seveda ti ne ves debilcek,da Rusija prodaja vecino plina,nafte Kitajski in Indiji .Bebec Rusija je potrojila izvoz orozja se posebej z S400,in SU32 IN 35,in to NATO clanom kot Turcija in USA zaveznikom Saudski Arabiji. Je boljsi da pogledas revscino v Sloveniji,Grciji,Romuniji,Bolgariji,juzna italija,Portugalska. Si pravi sankarski kreten,pises bedarije ,Slovencek ubogi. Za Libijo so sli vsi cela tvoja EU in Merkel k Putinu,ali bodo mogoce Slovencki z klovnom Sarcom resili krizo v Siriji HAHAHAHAHA.EEEEE Slovenia uboga pomeni nobeden in nihce.

 • samotoje

  Davos je bil resen gospodarski forum z resnimi eksperti, ki so imeli kaj povedati. Zdaj pa sta Greta in Šarc nivo, ki ga večina pravih, resnih politikov gleda z nasmeškom. Trump, recimo, jih je dobro označil : environmental “prophets of doom”. Torej je dovolj, če bivši agent KGB Putin pošlje dva vodovodarja.

 • Resnicaboli94

  POZOR…nova 24 je zacepa brisati racune in komentarje vseh drugacemislecih

  • Lustrator

   Glede na to, da imaš od 9 trenutnih komentarjev 8 enakih temu zgoraj in enemu prav tako povezanem s to temo, bodi vesel, da sploh še imaš račun. Že tako je preveč rdečih trolov v normalnih resnih debatah.

   • Resnicaboli94

    Pisem v imenu nekoga drugega ki so mu zbrisali vse komentarje pa niso bili ne zaljivi ne nic..niti niso bili namenjeni moderatorju ali kritiki clanka ampak dobesedno je bil clovek blokiran in izbrisan ker se pac ni strinjal z vecino komentarjev…
    Jaz nimam nic s stroli ali levicarji za to pa sedaj pisem to opozorilo ker ce so cloveka blokirali za to ker je rekel da so zavezniki pomagali partizanom po tem ne vem kaj se sploh lahko tu rece
    Najbrz se strinjas da je potrebno krivice in nepravilnosti izpostavljati

    • xtc

     Tud ti boš kmalu ko te prijavim,če ne boš izginil Tunnek.

     • bull

      kaj bos prijavil,da ti nategujem zeno in mater hahahaha

     • xtc

      Ti še lulčka ne najde kaj šele,da bi kaj naredil.

     • Noro.je

      Ne vem.kdo.je tunek.me.pa zanima zakaj je bil izbrisan komentar nad tvojim? A je komentator rekel kaj zaljubljen vega ali.neresnicnega?
      Glede na to da je izpostavil problematiko cenzure na.novi 24 in je bil za to.izbrisan najbrz le govori.resnico kaj.ne?

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Nihče ga ne pogreša, Rusija pa mu tone in tone v Marijanski jarek.

 • bull

  ma

 • bull

  hehehehe kako pisuncek pise bedarije ,Gruziski terorist ubit v Nemciji je bil kriminalec in morilec,tako kot Al Bagdadi,tega pisuncek ne pove.Ne omenja niti dejavnosti CIA in NSA Ameriske agencije v Evropi,Ucraijini,Gruziji … PISUNCEK tudi ne pove da je Nemski novinar Udo Ulfkotte mrtev ker je prijavil kako CIA placa Evropske novinarje ali pisuncke kot je ROK KRANJEC ,da pisejo FAKE NEWS proti Rusiji in Putinu.Nesrecni Nemski novinar je mrtev 9 mesecev po izjavi in dokazih za srcnim infarktom.PISUNCEK PRODANI ROK KRANJEC tudi ne dove da DIKTATORSKI IN AROGANTNI OKUPATORJI USA so privi za umor Gaddafija,in danasnjo zmedo in vojno v Libiji.Pisuncek tudi ne pove kako so USA napadle in mobile 1 milion Iracanov z LAZNIMI DOKAZI o kemicnem orozju,in okupatorske USA se danes okupirajo IRAK. Iracani so po 17 letih okupacije USA se bolj revni kot pot Sadamom.Torej pisuncek Kranjec ,Irak je peti proizvajalec nafte na svetu,KJE JE DENAR 17 LET OD NAFTE,MOGOCE DEMOKRATICNA USA GA KRADEJO KOT TO SEDAJ POCNEJO V SIRIJI ????? Pisuncek Kranjec ,USA so odsli v Sirijo brez povabila,sli so kot branitelji Kurdov,ki so jih sedaj pustili na cedilu da jih pobija NATO drzava Turcija-Erdogan.USA vojska pa se je pomaknila na severna crpalisca nafte od Sirije in so zaceli krasti nafto Siriji.Novinarka FOX tv je vprasala bolanega klovna Trampa ce USA misli krasti nafto Siriji.klovn je arroganto odgovoril mogoce bomo,mogoce ne,mi smo USA in lahko pocnemo kar hocemo .NO PISUNCEK naj ne omenjam vse baze vojaske v Evropi,vec kot 80 , da ne govorimo o novinarju Julianu Assange ,ki je zaprt samo zato ,ker je podal resnico o umazanih podlih igrah USA .Da ne govorimo o Snowdenu in NSA , in Victoria Nulland ki je lepo rekla USA ambasadorju v Kijevu,FUCK EU . TOREJ PISUN POL PISMENI,KDO JE TUKAJ AVTORITAREC,AROGANTEN,MORILSKI,VOJNE TVORNEZ,A TI JAZ POVEM ,TO SO USA.Naj ti se povem da v Svici so bili tudi izgnani 2 USA drzavljana ,ker sta vohunila proti Svicarskim bankam .

  • stajerc5

   No-no-no, obrisi si rdece solzice in si zapikni rdeco zvezdo v rit ter poisci rdeco vrv, da bos krepnil na enak dan in mesec lot tvoj oz. vas “bog svih bogova” Владимир Ильич Ульянов- Lenin.
   Saj ves, to je tista lenincuga, ki je pobil se vec svojih kot “nas” sloser!

   • bull

    stajerc5 ti pa si zacepi guzico,ki jo izpostavljas Americanom,in prenehaj z smarnico,ze tako ste vsi nori na Stajerskem hahahahaha. SMRT KOMUNISTOM,NACISTOM ,DOMOBRANCEM IN TAKIM DEBILOM KOT SI TI HAHAHAHAH

    • xtc

     Ne vem zakaj se ne odseliš v Moskvo nam je če zavlada Trump čist OK torej kufri in via Beograd ali Moskau.

 • Gren

  A je Kahl tud rusk drekaberbar ?

 • Noro.je

  Moderator strasi s cenzuro in blokadami drugace mislecih

 • Anton

  Ej bebci ta komentatorje Vaš!

 • Silvester Alič

  Slovenija za vsako ceno ne sme postati članica te obrambne ki jo predlaga von der leynova