fbpx

Razkrivamo zasebno Titovo zbirko premoženja, večino dragocenih predmetov je zaplenil

Foto: Twitter

Skoraj 40 let po Titovi smrti v javnost še vedno prihajajo novi podatki o vsem nakradenem premoženju, v katerem je užival jugoslovanski diktator. Vrsta avtomobilov, zlati prstani, tisoče zlatnikov in razkošne vile po svetu so samo del blišča pokojnega diktatorja.

Novi dokumenti razkrivajo, kako so Titovi komunistični nasledniki diktatorjevo premoženje od njegove smrti popisali vsaj trikrat. Del premoženja ostaja zapečaten še vsaj naslednjih 14 let. Del so pokradli razni funkcionarji, tako je bil po poročanju spletnega portala Blic leta 2016 za 2,8 milijona evrov prodan Titov mercedes-benz 600 pullman landaulet s šestimi vrati. Avtomobil pa je bil le eden od devetih primerkov na celem svetu.

Večino dragocenosti je zaplenil drugim
Del imetja je razstavljen po muzejih, medtem ko se je med predmeti, za katere se predvideva, da so bili osebna Titova lastnina, našla marsikatera zanimivost. Najdenih je bilo 2707 zlatnikov, med katerimi lahko izpostavimo zlatnik s podobo zadnjega avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa in zlatnik za 500 kun s podobo ustaškega poveljnika Anteja Pavelića. Na seznamu je še 44 zlatih prstanov in kup dragih kamnov. Zraven je 28 zlatih značk, ki večinoma simbolizirajo ljudsko osvobodilno vojno, komunistično partijo ali ostale simbole SFRJ. Izstopa zlata značka splitskega Hajduka.

Tito je rad obdaroval svoje sodelavce, prijatelje in zaveznike. Tako je Stalinu v dar poslal mercedes, ki ga je Hitler podaril Paveliću. Sam je po drugi strani v svoji torbi skrival dva lažna potna lista in zajeten znesek v ameriških dolarjih.

Ivan Šokić