Rusija ni ponudila nikakršne pomoči Sloveniji!

Ruski predsednik Vladimir Putin in nekdanji predsednik republike Milan Kučan (Foto: epa)

V dneh po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, so po več družbenih omrežjih začele krožiti objave o domnevni ponudbi Rusije za pomoč, ki pa naj bi jo vlada zavrnila. Gre za dezinformacije, so za STA potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), kjer pravijo, da Moskva Sloveniji pomoči ni ponudila.

Socialna omrežja so bila te dni polna dezinformacij, kako nam želi Putinova Rusija pomagati po naravni katastrofi, a so naše oblasti za njeno pomoč gluhe. Informacijo o domnevni ruski pomoči so nekateri uporabniki na spletu želeli podkrepiti z objavo prispevka o poplavah na eni od ruskih televizij, ki pa je zgolj to, saj ne omenja nikakršne pomoči Ruske federacije.

Prav tako ni omemb o morebitni ponujeni pomoči na kanalih zunanjega ministrstva v Moskvi ali ruskega veleposlaništva v Ljubljani. Kot je mogoče razbrati s spletne strani vlade, so Sloveniji pomoč doslej ponudile oziroma napovedale vse sosede ter Nemčija, Francija, Španija, Češka, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Slovaška, Poljska, ZDA, Izrael pa tudi EU. Pomoč je prispela tudi iz Ukrajine, ki je v Slovenijo napotila težko mehanizacijo z osebjem kljub trajajoči ruski agresiji.

Pomoč poslala napadena Ukrajina
Za razliko od Rusije pa je Sloveniji pomagala napadena Ukrajina. Konvoj s težko mehanizacijo je včeraj zvečer prispel v Slovenijo. Na avtocestnem počivališču Tepanje sta ga pričakala premier Robert Golob in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran. Premier se je zahvalil za pomoč, ki je po njegovih besedah zelo dobrodošla. Konvoj, ki ga spremljajo predstavniki ukrajinske civilne zaščite, vključuje pet bagrov in 14 ostalih vozil z ekipami, ki bodo pomagali pri odstranjevanju posledic poplav in plazov v Zgornji Savinjski dolini.

Sara Kovač