fbpx

Rusija po številu okuženih s koronavirusom dohiteva ZDA: okuženi so celo ministri in pomemben član Putinovega kabineta

Foto: epa

Rusija je država z drugim najvišjim številom okuženih s koronavirusom na svetu, okužen pa je celo tiskovni predstavnik Kremlja Peskov in nekateri ministri. Toda kljub temu oblasti načrtujejo ponovno odprtje države. Uradni podatki govorijo o skupno 232.243 okuženih osebah v največji državi sveta. Navkljub rastočemu številu okužb, pa je ruski predsednik Vladimir Putin včeraj ukazal ponovno odprtje države. S tem se končuje dolgotrajni prisilni delopust. Obdobje stroge karantene je sicer trajalo več kot mesec dni. 

Rusija je v tem trenutku država z drugim najvišjim številom okuženih s koronavirusom na svetu. Toda kljub temu ruske oblasti načrtujejo ponovno odprtje države. Uradni podatki govorijo o 10.899 novih okuženih zgolj v zadnjih 24 urah, s čimer je skupaj okuženih že 232.243 oseb v največji državi sveta. Navkljub rastočemu številu, pa je ruski predsednik Vladimir Putin včeraj ukazal, da je potrebno državo znova odpreti. S tem se končuje dolgotrajni prisilni delopust. Obdobje stroge karantene je sicer trajalo več kot mesec dni, pri čemer so izjemo predstavljali delavci v gradbeni industriji. Vendar pa je ob tem pomenljivo dejstvo, da ima Rusija bistveno manj smrtnih žrtev kot nekatere druge evropske države in ZDA, poroča wionews.

Doslej je bilo v Rusiji zabeleženih zgolj 107 novih smrti (v torek), s čimer skupno število znaša 2.116 smrti zaradi novega koronavirusa. Je pa po številu okuženih v tem trenutku takoj za ZDA, le v nekaj tednih pa je prehitela Italijo in Španijo ter celo Združeno kraljestvo, kjer je trenutno preko 200 tisoč primerov okužb. Število smrtnih žrtev pa se je v ZDA v tem trenutku povzpelo preko 80 tisoč.

Foto: epa

V Španiji je bilo takšnih žrtev 26 tisoč, v Italiji pa celo preko 30 tisoč. Popuščanje ukrepov v Rusiji številni vidijo kot poskus zagona tamkajšnjega gospodarstva, ki trpi tudi zaradi nizkih cen nafte. Tako od 12. maja naprej Rusi spet hodijo v službe, sledi pa tudi zagon vseh ruskih gospodarskih sektorjev. Moskva je sicer epicenter epidemije koronavirusa v Rusiji, saj je tam kar polovica okuženih v tej državi. Prav zato je moskovski župan Sergej Sobyanin že prej podaljšal karanteno do konca maja.

Številni okuženi tudi v samem političnem vrhu, celo tiskovni predstavnik Peskov in nekateri ministri
Presenetljivo pa je tiskovni predstavnik ruskega Kremlja Dmitrij Peskov prav tako okužen s koronavirusom. To je kar sam tudi sporočil tamkajšnji tiskovni agenciji Tass. Pravi, da se zdravi v bolnišnici, podrobnosti pa ostajajo skrivnost. Za uslužbenca Kremlja je sicer znano, da je že dlje časa delal od doma. Peskov, star sicer 52 let, je eden najožjih sodelavcev predsednika Putina.

Slednji Rusijo že nekaj časa vodi iz rezidence Novo Ogarjovo, ki se nahaja na obrobju prestolnice. Ruski predsednik in Peskov sta se nazadnje srečala pred več kot mesecem dni. Tiskovni predstavnik pa ni edini primer okužbe v ruskem političnem vrhu. Pred dobrima dvema tednoma so ruske oblasti sporočile, da je okužen tudi tamkajšnji predsednik vlade Mihail Mišustin, ki pa že okreva. Okužila sta se tudi gradbeni minister Vladimir Jakušev in kulturna ministrica Olga Ljubimova, STA. 

Foto: epa

Strokovnjaki opozarjajo pred sproščanjem: drugi val koronavirusa bi bi lahko še smrtonosnejši

Strokovnjaki sicer opozarjajo pred sproščanjem omejevalnih ukrepov: drugi val epidemije novega koronavirusa bi bil v Italiji lahko še smrtonosnejši. Imperial kolidž v Veliki Britaniji je pripravil poročilo, kjer so prikazali projekcijo, kakšne bi lahko bile posledice drugega vala koronavirusa, medtem ko so Italijani pričeli z rahljanjem omejevalnih ukrepov.

Če se 20 odstotkov Italijanov vrne nazaj na delo, bi lahko to povzročilo med 3.700 in 5.000 novih žrtev virusa. Če bi se mobilnost prebivalstva dvignila za 40 odstotkov, bi to povzročilo dodatnih 10 tisoč do 23 tisoč smrti. V primeru, da bi se življenje vrnilo v stare tirnice, se pravi pred uvedbo karantene, pa bi bilo število žrtev večje, kakor v prvem valu, ki je po zadnjih podatkih presegel število 30 tisoč.

Domen Mezeg