fbpx

Rusija prisiljena nadomestiti svoje izgube; v Ukrajino pošilja 1000 plačancev iz paravojaške organizacije Wagner

V Ukrajino naj bi bilo napotenih 1000 plačancev iz Wagner skupine (foto: Twitter)

Britansko obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da je ruska paravojaška organizacija Wagner svoje plačance napotila na vzhod Ukrajine, kjer naj bi se jih zaradi ruskih neuspehov borilo več kot 1000. Omenjeni vojaški organizaciji pravijo tudi vojska duhov ali pa celo Putinova skrivna vojska, med drugim pa se pojavljajo tudi informacije, da naj bi skupina načrtovala tudi atentat na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Več kot 1000 plačancev iz ruske paravojaške organizacije Wagner naj bi bilo napotenih na vzhod Ukrajine. Razlog za to naj bi bil neuspeh ruske vojske pri izpolnjevanju “vojaške operacije” v Ukrajini. Omenjena organizacija je zasebna najemniška vojska, ki se po navodilih vpleta v države, v katerih ima Rusija geopolitični interes, vendar na neopazen način.

Rusija je prisiljena nadomestiti svoje vojaške izgube
Organizacija Wagner in njeni plačanci, ki veljajo za paravojsko, blizu predsedniku Vladimirju Putinu, so osumljeni zlorab v Centralnoafriški republiki, Maliju, Libiji in Siriji. Obrambni ataše na britanskem veleposlaništvu v Washingtonu Mick Smeath je za medije povedal, da je bila Rusija verjetno prisiljena spremeniti prednost osebja Wagnerja za Ukrajino ravno na račun svojih operacij v Afriki in Siriji. Pentagon je še nedavno napovedal, da bo Rusija iskala načine, kako nadomestiti svoje vojaške izgube in da bo poskušala najti vojake iz drugih držav. Sprva so predvidevali, da Moskva črpa ruske čete s sedežem v Gruziji, vendar podrobnosti o podatku števila napotitev ni bilo. Rusija naj bi v Sirijo od leta 2015 napotila že na tisoče plačancev iz skupine Wagner in kljub temu, da ZDA in EU menijo, da gre za nadomestek ruske vojske, Kremelj vztrajno zanika njen obstoj.

Ruski plačanci; skupina Wagner, njen obstoj Kremelj vztrajno zanika. (Foto: Twitter)

Vpleteni v poskuse atentatov na ukrajinske voditelje
Wagner je ruska paravojaška organizacija, ki jo sestavlja mreža plačancev, za katero pravijo, da gre za de facto zasebno vojsko ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ustanovil naj bi jo Dmitrij Valejevič Utkin, veteran prve in druge čečenske vojne, ki naj bi do leta 2013 služil kot podpolkovnik in poveljnik brigade enote specialnih enot Glavne obveščevalne uprave Rusije. Svetovno prepoznavna je postala med vojno v Donbasu v Ukrajini, kjer je med letoma 2014 in 2015 pomagala separatističnim silam samooklicanih Ljudskih republik Donetsk in Lugansk. Njeni pogodbeniki so menda sodelovali v različnih konfliktih po svetu vključno z državljansko vojno v Libiji, Siriji, Srednjeafriški republiki (CAR) in Maliju – ki se pogosto borijo na strani sil, povezanih z rusko vlado. Ker pogosto deluje v podporo ruskim interesom ali ciljem zunanje politike in se po poročanju usposablja na objektih ruskega ministrstva za obrambo, več virov meni, da je ChVK Wagner neodvisna enota MO in/ali ruske vojaške obveščevalne agencije, GRU, prav tako pa se pojavljajo ugibanja, da je omenjena skupina vpletena tudi v poskuse atentata na ukrajinske voditelje v času trenutne invazije v Ukrajini.

Wagner po najljubšem skladatelju Adolfa Hitlerja
Ime Wagner izhaja iz Utkinovega vzdevka “Wagner” po nemškem skladatelju Richardu Wagnerju, ki je bil najljubši skladatelj Adolfa Hitlerja. Plača Wagnerjevih vojaških plačancev, ki naj bi bili običajno upokojeni redni ruski vojaki, stari med 35 in 55 let, je ocenjena na med 700 in 2000 ameriških dolarjev, čeprav naj bi eden od virov navedel celo 2.500 ameriških dolarjev.

Dmitrij Utkin in njegove tetovaže: ovratnice Waffen-SS in nacistični Parteiadler. Okoli leta 2016 je Putin Utkinu podelil naziv “heroj Ruske federacije”. (Foto: Twitter)

Ob usposabljanju namesto identifikacije pasja številka
Po prihodu novih članov na usposabljanje morajo člani prekiniti vse stike s svetom na način, da prenehajo uporabljati družbena omrežja in splet. Prepovedana jim je objava fotografij, besedil, posnetkov ali kakršnih koli drugih informacij na spletu, ki so jih pridobili med usposabljanjem. Enako velja za objavljanje lokacij, vsa komunikacijska sredstva so jim ob prihodu odvzeta, lahko pa se ob določenem času izdajo z dovoljenjem nadrejenih. Vsi dokumenti se ob prihodu predajo poveljnikom, v zameno in za identifikacijo pa dobijo “pasjo” številko. Preden plačanci dobijo plačilo, morajo skleniti s skupino desetletni sporazum o zaupnosti, v primeru kršitve pa si Wagner skupina pridržuje pravico, da delavcu odpove pogodbo brez plačila honorarja.

EU v preteklosti že uvedla sankcije proti članom skupine
EU je lani uvedla sankcije proti trem osebam in trem subjektom iz skupine Wagner, vezano na kršitve človekovih pravic v Srednjeafriški republiki. Skupina Wagner naj bi po besedah EU novačila, usposabljala in poslala plačance na konfliktna območja po vsem svetu z namenom spodbujanja nasilja, plenjenja naravnih virov in ustrahovanja civilistov, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom, vključno z mednarodnim pravom o človekovih pravicah. Obtožili so jih mučenja, samovoljnih usmrtitev in pobojev ter destabilizirajočih dejavnosti v pokrajinah, tudi Donbasu v Ukrajini. Dejavna pa naj bi bila tudi v času priključitve Krima leta 2014, pri čemer naj bi izvajala prikrite napade, izvidništvo in zbirala obveščevalne podatke.

Tanja Brkić