fbpx

Salafist, ki je v Nemčiji načrtoval teroristični napad na vojake in policiste, je bil včasih pripadnik neonacistov

(Fotografija je simbolična) Foto: epa

Nemška policija je sporočila, da je bil radikalni islamist, ki so ga prejšnji teden aretirali zaradi načrtovanja terorističnega napada z doma izdelano bombo, včasih celo pripadnik neonacistov, ki je opozarjal pred nevarnostjo, ki jo predstavljajo muslimani. 

Spomnimo. Nemška policija je prejšnji teden aretirala 26-letnega salafista Sascho L., ki je načrtoval teroristični napad na vojsko in policijo. Med preiskavo njegovega stanovanja v Northeimu, v Spodnji Saški, so našli kemikalije in elektroniko, ki se uporabljajo za izdelavo eksplozivov.

V preteklosti aretirani svaril pred muslimani
V zadnjih nekaj letih tovrstne zarote niso več redek pojav niti v Nemčiji. Organi pregona so med drugim prišli do podrobnosti, da naj bi bil islamski skrajnež do leta 2013 pripadnik neonacistov. Po poročanju nemškega Spiegla naj bi med preiskavo našli posnetek na YouTube, na katerem moški, za katerega verjamejo, da je Sascha, opozarja na nevarnost, ki jo predstavljajo muslimani in pri tem kritično opozoril, da ti skušajo uveljaviti islamsko zakonodajo v državi.

V video posnetkih Sascha nosi belo masko, ki kaže na morebitno povezavo z Nesmrtnimi, vidno neonacistično organizacijo v Nemčiji. V enem izmed videov, ki je naslovljen z napisom: “Nasveti za boj proti ščurkom” je pozval k napadu migrantov v Nemčiji. Na podlagi objav na Facebooku je mogoče sklepati, da se je Sascha leto po objavi posnetka spreobrnil v islam, saj je takrat začel všečkati objave regionalne islamske ekstremistične skupine, prav tako je na svojo stran dodal slogan: “Ne izzivajte! Imam bombo v svojem nahrbtniku.” Sascha naj bi se po navedbah Washingtone Posta znašel že na sodišču zaradi širjenja simbolov militantne skupine Islamska država prek interneta.

Foto: epa

Prehod iz ene skrajnosti v drugo ni nič nenavadnega
Kljub temu, da primer Sasche zveni nenavadno, pa ne predstavlja precedensa, saj naj ne bi bilo po navedbah Seamusa Hughesa iz Univerze Georgea Washingtona nič nenavadnega, da gre skrajnež iz ene skrajnosti v drugo. V ZDA naj bi obstajala vsaj dva primera ameriških državljanov, ki sta se soočila s podobnima prehodoma. Emerson Begolly, ki je na internetu objavil svojo sliko, na kateri nosi nacistično uniformo in je videti džihadistično pesem, je bil aretiran leta 2011. Nedavno je bil podpiranja Islamske države obtožen tudi Nicholas Young iz zvezne države Virginija, ki je priznal tudi nošenje nacistične uniforme in zbiranja tovrstnih spominkov.

Nadalje je tudi v Nemčiji navzoča dolga zgodovina primerov prestopa ekstremistov. Deutsche Welle poroča, da je eden najbolj znanih primerov Horst Mahler, ki je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih nekdanji voditelj nemške radikalne levice, nato se je spreobrnil v neonacizem, zdaj pa prestaja zaporno kazen zaradi spodbujanja sovraštva in zanikanja holokavsta.

Medtem, ko so dejanja islamskega ekstremizma v Nemčiji v ospredju, pa skrajno desni ekstremizem še naprej predstavlja problem. Eden izmed nemških uradnikov je povedal, da so lanski napadi na migrante dosegli “skrb vzbujajočo” raven. V ponedeljek pa je tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Johannes Dimroth opozoril, da je odgovornost vsake družbe vzpostaviti ozračje, v katerem ekstremizem ne pade na plodna tla.

N. Ž.