fbpx

Salvini skoraj prepolovil višino migrantske žepnine, italijanski davkoplačevalci bodo v enem letu prihranili skoraj pol milijarde evrov!

Italijanski notranji minister Matteo Salvini (vir: twitter)

Priljubljeni italijanski minister za notranje zadeve Matteo Salvini je napovedal znižanje žepnine za migrante z zdajšnjih 35 evrov na 19 evrov dnevno, kar je med nižjimi zneski v Zahodni Evropi. Davkoplačevalci pa se ne veselijo le zmanjšanja velikodušne žepnine, pač pa tudi zmanjšanja števila nelegalnih migrantov, ki je sledilo Salvinijevim ukrepom.

Priljubljeni italijanski minister za notranje zadeve in vodja stranke Liga Matteo Salvini je napovedal znižanje dnevne žepnine migrantov s 35 evrov dnevno na 19 evrov dnevno, s čimer bodo italijanski davkoplačevalci v letu 2019 privarčevali kar 400 milijonov evrov, v letu 2020 se bo prihranek povišal na 500 milijonov evrov, v vseh naslednjih letih pa bo prihranek znašal kar 600 milijonov evrov. V okviru dekreta glede mej in varnosti, ki je bil izdan septembra, bo italijanska vlada poleg omenjenih ukrepov ukinila tudi dovoljenja za bivanje iz humanitarnih razlogov, še poroča portal Voice of Europe.

Dodatne prihranke pa si italijanski davkoplačevalci obetajo tudi z znižanjem števila migrantov, Salvini je za ladje nevladnih organizacij namreč zaprl italijanska pristanišča, saj so nevladne organizacije pogosto nelegalne migrante pobirale že kar ob libijski obali in s tem pomagale tihotapcem pri njihovem donosnem poslu. Prav tako je Italija pričela z množičnimi deportacijami nelegalnih migrantov – posledično tako celotna vlada, ki jo vodi Giuseppe Conte, uživa veliko priljubljenost, prav tako pa Salvinijeva Liga iz meseca v mesec beleži nove rekorde v podpori.

Italijanski premier Giuseppe Conte in podpredsednik vlade ter notranji minister Matteo Salvini. (Foto: epa)

Bruselj povsem neutemeljeno straši javnost pred nevzdržnostjo italijanskih financ
Medtem pa politične elite v Bruslju, ki jih je strah za položaje, povsem neutemeljeno skušajo strašiti evropsko in italijansko javnost pred domnevno nevzdržnostjo proračuna italijanske vlade. Kljub temu, da bo program državljanskega dohodka, pri katerem je vztrajal Luigi di Maio iz koalicijskega Gibanja petih zvezd, davkoplačevalce stal 7 milijard evrov, enotna davčna stopnja po predlogu Lige pa bo proračun direktno prikrajšala še za dve milijardi evrov, se pričakuje, da bodo novi ukrepi spodbudili potrošnjo, enotna davčna stopnja pa še posebej ekonomsko aktivnost ter gospodarsko rast, in na ta način se bo v proračun nateklo več davkov iz drugih naslovov. Ne samo, da niso nezanemarljivi, ogromni denarni prihranki na račun omejevanja nelegalnih migracij in povečanje varnosti bodo dodatno utrdili italijansko gospodarstvo.

Afriški ilegalni migranti skušajo priti v Španijo (Vir: Twitter)

Španija uničuje javne finance
Nasproten primer pa je Španija, kjer so migranti s pomočjo levičarske vlade v le nekaj mesecih uspeli spraviti javne finance na kolena; ilegalci imajo tam zagotovljena brezplačna stanovanja, brezplačno zdravstveno oskrbo in velikodušne socialne pomoči, vlada pa jim želi podeliti celo volilno pravico. Kljub temu pa proračun Španije ustreza merilom iz Bruslja, španska vlada namreč stalno povišuje davke in s tem pokriva stroške nelegalnih migrantov in drugih škodljivih ideoloških ukrepov, kot je na primer enormno poviševanje minimalne plače, ki bo številne delavce iz manj produktivnih dejavnosti enostavno postavilo na cesto.

J. Ž.