fbpx

Še tretji napad! V Savdski Arabiji v napadu na francoski konzulat zabodli stražarja!

Savdski pripadniki protiteroristične enote komandosov (foto: EPA)

V jutranjih urah v četrtek, 29. oktobra 2020 so v Savdski Arabiji zabodli varnostnika pred francoskim konzulatom. Nekaj ur pred tem je islamistični terorist v Nici v Franciji obglavil najmanj dve osebi, tri ubil in še več ljudi v napadu z nožem ranil, medtem ko so v Avignonu na jugu Francije preprečili teroristični napad džihadista, ki je oborožen vpli “Allahu akbar!”. Mawlid, ali rojstvo preroka Mohameda je drugače islamski praznik, ki letos pada na 29. oktobra.

Vsega nekaj ur zatem, ko je v Nici bilo v islamističnem terorističnem napadu z nožem bilo ubitih troje ljudi, je prišlo še do napada na francoski konzulat v pristaniškem mestu Jeddah v Savdski Arabiji.

Po poročanju Breitbarta je Savdijec oborožen z nožem napadel francoskega stražarja. Poškodovani Francoz je bil prepeljan v bolnišnico, francosko veleposlaništvo v Rijadu pa je pozvalo vse Francoze v državi naj bodo kar se le da previdni, navsezadnje danes muslimani obeležujejo praznovanje rojstnega dne islamskega preroka Mohameda.

“Francosko veleposlaništvo ostro obsoja divji napad na diplomatsko poslopje,” so sporočili v izjavi za javnost, izrazili polno podporo žrtvi napada in povedali, da verjamejo, da bodo savdske oblasti “razkrile okoliščine nesreče in zagotovile varnost francoskih prostorov in francoske skupnosti v kraljestvu Savdske Arabije.”

Poslabšanje odnosov med islamskim svetom in Francijo

Zadnje dni je Francija na muhi celotnega islamskega sveta zaradi novo najdene odločnosti francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da se postavi po robu vsiljevanju spoštovanja lika in podobe preroka Mohameda, zaradi česar je 18-letni čečenski azilant Abdoulah Anzorov sredi Pariza 16. oktobra 2020 obglavil francoskega učitelja Samuela Patyja.

Voditelji islamskih držav po svetu so obsodili Macronovo branjenje svobode govora in vztrajanje pri sekularni državi, češ da to posega v pravico do svobode veroizpovedi muslimanov v Franciji. Kot smo že poročali na Nova24TV, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ravnanje z muslimani v Evropi primerjal celo s pregonom judov pred II. svetovno vojno. Samo upamo lahko, da bodo muslimani sami zapustili Evropo, preden bi prišlo do še hujšega holokavsta.

Ivan Šokić