Se zaradi porazov v Ukrajini maje celo Putinov režim?

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Vojska, ki jo je Putin gradil dve desetletji, je bila v Ukrajini v veliki meri uničena in ruski ‘strateški poraz’ bi lahko ogrozil njegov režim. Ruska vojska bo zaradi vojne v Ukrajini potrebovala popolno prenovo, pravijo strokovnjaki. Vojna je “dramatično” spremenila dojemanje ruske vojaške moči, je za Business Insider povedal strokovnjak. Zdi se, kot da bi lahko bil ogrožen celo Putinov režim, saj se sooča z redkimi primeri nestrinjanja tudi med kremeljskimi propagadisti.

V približno dveh desetletjih, kolikor je bil na oblasti ruski predsednik Vladimir Putin, je veliko časa in denarja posvetil izgradnji in posodobitvi ruske vojske. V tem procesu si je Putin pridobil sloves sile, s katero je treba računati, Putin pa je v svetovni javnosti veljal za enega najmočnejših voditeljev na svetu.

Toda vojna v Ukrajini je zdesetkala rusko vojsko, ki jo je Putin gradil leta, hkrati pa je sprožila vprašanja o njegovem nadzoru nad oblastjo. “Ruska invazija na Ukrajino je bila strateški poraz. Kremelj do zdaj ni mogel doseči svojih ciljev na strateški ravni, čeprav je imel znatne stroške. Rusko vojsko bo treba obnoviti,” je izjavil George Barros, vojaški analitik pri Inštituta za proučevanje vojne (ISW).

Kopenske sile konvencionalne vojske, za ustvarjanje katerih je Kremelj zadnji dve desetletji porabil znatna sredstva – v prizadevanjih za ustvarjanje sodobne vojske – so bile v zadnjih šestih mesecih vojne v Ukrajini v veliki meri degradirane in v veliki meri uničene,” je dodal Barros. “Upam si trditi, da so konvencionalne ruske kopenske sile v Ukrajini močno premagane. Treba jih bo obnoviti.”[/color-box]

Čeprav je težko potrditi število žrtev glede na to, da spopadi še potekajo, ameriška vojska prejšnji mesec ocenjuje, da je ruskih žrtev kar 80 tisoč. Med mrtvimi so tudi visoki častniki vključno z generali. Barros je dejal, da bo verjetno potrebna “cela generacija, da se ponovno ustvari” ruski častniški korpus, kar bo “vsekakor imelo dolgoročni strateški vpliv na neto oceno ruske konvencionalne vojske.”

In čeprav se je Putin doslej izogibal razglasitvi splošne mobilizacije za nadomestitev znatne izgube vojakov v Ukrajini, je avgusta ukazal vojski, naj poveča svoje vrste za 137.000 do leta 2023, kar je ambiciozen cilj, ki ga nekateri vidijo kot nedosegljivega in enega od številnih znakov, da je ruska vojska zaradi vojne v Ukrajini izpraznjena.

Ruska vojska, Moskva. (Foto: epa)

Nedavni obveščevalni podatki britanskega obrambnega ministrstva so povedali, da so elitna 1. gardijska tankovska armada in druge enote zahodnega vojaškega okrožja utrpele velike izgube, kar kaže, da so “konvencionalne ruske sile, namenjene za boj proti Natu, močno oslabljene“. Ministrstvo je dodalo, da bo “verjetno trajalo več let, da bo Rusija obnovila to zmogljivost.”

Ruska vojska je prav tako videla poškodovanje, uničenje in zapuščeno osupljivo količino opreme v Ukrajini. Ocenjuje se, da je od začetka vojne konec februarja izgubil na tisoče oklepnih vozil. Te izgube so prisilile rusko vojsko, da se je zatekla k uporabi zastarele opreme iz sovjetskega obdobja iz skladišča, kot so tanki T-62.

“Ruska vojska ni niti približno tako močna, kot smo mislili, da je”
Ruska vojska je na splošno uvrščena med drugo najmočnejšo vojsko na svetu – prekašajo jo le ZDA. Toda katastrofalna neuspešnost Rusije v ukrajinski vojni bo “dramatično spremenila oceno ruske vojaške moči,” je za Insider povedal Robert Orttung, profesor mednarodnih zadev na univerzi George Washington, ki se v raziskavi osredotoča na Rusijo in Ukrajino. Ruska vojska “ni niti približno tako močna, kot smo mislili, da je”, je dejal.

Pred nekaj leti se je zdelo, da Rusija zmaguje v vojni v Siriji in “zdelo se je, da je ruska strategija prelisičila zahodno strategijo na Bližnjem vzhodu,” je dejal Orttung, kar je močno spodbudilo propagando Moskve o njeni vojaški moči.

Velik del njihove sposobnosti, da naredijo svojo propagando učinkovito, je temeljil na njihovi dejanski moči na bojišču, ki se je zdelo precej močno na mestu, kot je Sirija,” je dejal Orttung. “Zdaj ne morejo doseči svojih ciljev, ne morejo pokazati, da obstaja integracija med fanti, ki se borijo na tleh, letalskimi silami in drugimi enotami — to jih bo zagotovo podrlo. Dejstvo, da niso zmagovali na terenu, bo naredilo njihovo propagando veliko manj učinkovito.”

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Pred začetkom invazije naj bi Rusija v nekaj dneh osvojila Kijev. Toda ukrajinske sile so se s pomočjo vojaške opreme, ki jo je dobavil Zahod, uprle veliko močneje, kot je pričakovala Moskva. Ruske sile niso uspele zavzeti ukrajinske prestolnice in so se namesto tega usmerile na vzhodno regijo Donbas. Čeprav je v tej regiji od leta 2014 divjala vojna med uporniki, ki jih podpira Kremelj, in ukrajinskimi silami – istega leta, ko je Rusija vdrla v Ukrajino in si priključila Krim – je Rusija le postopoma napredovala v svoji kampanji za prevzem Donbasa.

Ukrajina je v zadnjih dneh sprožila protiofenzivo, s čimer je ruske sile potisnila v umik in ponovno zavzela osupljivo veliko ozemlja na jugu in vzhodu države. Ukrajinska vlada je sporočila, da so njene sile septembra doslej ponovno zavzele okoli 5000 kvadratnih kilometrov.

“Putina še ne gre odpisati”
Med uničujočimi izgubami enot in ruskimi silami, ki so zdaj na begu, je Putin v vse bolj negotovem položaju. “Moč je edini vir Putinove legitimnosti,” je za New York Times povedal Abbas Glyamov, nekdanji Putinov govornik. “In v situaciji, ko se izkaže, da nima moči, bo njegova legitimnost začela padati proti ničli.” Galjamov je za Times dejal, da če bodo ukrajinske sile “še naprej tako aktivno uničevale rusko vojsko, kot so zdaj”, potem bi to lahko “pospešilo” pozive elit k izbiri Putinovega naslednika.

Nekateri opazovalci Rusije zdaj verjamejo, da je Putinov režim v nevarnosti. Michael McFaul, nekdanji ameriški veleposlanik v Rusiji, je v sredo tvitnil: “Putin je pretiraval v Ukrajini. To je začetek konca za putinizem v Rusiji.”

Foto. epa

Lokalni ruski zakonodajalci pozivajo Putina, naj se odstrani z oblasti v Ukrajini, kar bi lahko bilo zanje celo usodno, saj se Putina drži sloves, da neusmiljeno zatira kritike. Celo kremeljski propagandisti v ruskih državnih medijih se še naprej prizadevajo dajati pozitivne ocene o tem, kako poteka vojna. “Začenjate videti ropotanje – tako na televiziji kot na lokalni ravni – nezadovoljstvo z njegovim vodstvom in spoznanje, da vojna ne poteka v korist Rusije,” je dejal Orttung. Povedal je še, da ti dogodki skupaj “vzbujajo vprašanja o (Putinovi) podobi med ljudmi in njegovi sposobnosti, da ohrani javno podobo kompetentnosti”.

Kljub takšnim izzivom in škodi, povzročeni dojemanju moči Rusije, Orttung ni prepričan, da je to konec za Putina. “Putina še ne gre odpisati,” je dejal. “Veliko ljudi, vključno z mano, je napovedovalo, da bo zapustil oblast ali pa je njegova smrt neizbežna. Vendar ima veliko prednosti – glavna prednost je, da je odstranil vsako možno, ugledno alternativo.”

Ni jasno, kdo bi nadomestil njega in vse ljudi okoli njega – zaradi svoje moči so vsi odvisni od tega, da je na oblasti. Koristi jim, da ostane tam. In preživel je več kot 22 let bojevanja v precej težkem okolju, ki je rusko politično prizorišče,” je dodal Orttung in poudaril, da “večina elit misli, da jim je tam verjetno bolje s Putinom“.

Andrej Žitnik