Ameriški senat zavrnil radikalen predlog demokratov o legalizaciji splavov do rojstva po vsej državi

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Demokrati v ameriškem senatu niso uspeli sprejeti zakona, s katerim bi pravica do splava postala zvezni zakon, saj naj bi jo vrhovno sodišče države omejilo. Ta poteza, ki naj bi nasprotovala pričakovani razsodbi vrhovnega sodišča, naj bi bila že od začetka obsojena na propad.

Ključno glasovanje o zakonu o varovanju zdravja žensk, predlogu zakona, ki ga vodijo demokrati, katerega cilj je ohraniti dostop do splava po vsej državi, je v sredo v senatu propadlo. Do glasovanja je prišlo po tem, ko je v javnost prišel osnutek iz ameriškega vrhovnega sodišča, ki je bilo pripravljeno razveljaviti prelomno sodbo Roe proti Wade-u iz leta 1973, ki podpira splav. Končni rezultat je bil 49 proti 51, pri čemer se je celo eden od demokratov, senator Joe Manchin iz Zahodne Virginije, pridružil republikancem, da bi glasovali proti ukrepu in preprečili njegov sprejem.

Demokrati politizirali splav
Neuspeh predloga zakona je bil pričakovan zaradi odpora republikancev, izid glasovanja pa je pokazal omejenost demokratov kljub senatni večini. Hkrati se stranka sooča z ogromnim pritiskom, da ukrepa v zvezi s pravicami do splava zaradi strahu, da bo Roe proti Wadu kmalu odpravljen in s tem tudi splav prepovedan.  Glasovanje je bilo za demokrate pomembno tudi iz političnega vidika, saj se borijo za položaje, čeprav trdijo, da želijo le opozoriti tudi na to vprašanje, vendar radikalnost zakona po mnenju republikancev ne prikazuje zdrave pameti demokratov.

V ZDA že tako ekstremni zakoni za splav
Predsednik Joe Biden je po neuspelem glasovanju v senatu napadel republikance v senatu, češ da so blokirali sprejem zakona o zdravstvenem varstvu, ki ščiti dostop do reproduktivnega zdravstvenega varstva in da se to dogaja v času, ko so ustavne pravice žensk pod udarom brez primere, in je to v nasprotju z voljo večine Američanov. Pa vendar je omenjen zakon izjemno radikalen, saj je pol agresivnih določb, ki bi vplivale na ostale sprejete zakone. “Imamo četrtega od sedmih najbolj ekstremnih zakonov za splav v kateri koli od 200 držav na svetu, zakonodaja, ki je pred današnjim senatom, pa bi položaj ZDA naredila še bolj skrajnega,” je dejal zagovornik življenja senator Ben Sasse.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Novi predlog zakona izjemno radikalen
Predlog zakona v senatu, imenovan zakon o varovanju zdravja žensk, bi državam prepovedal sprejemanje omejitev, ki se štejejo za “zdravstveno nepotrebne”, kot so obvezne čakalne dobe in predpisi o klinikah za splave. Zakon je večino svoje zaščite namenil posegu pred točko preživetja ploda – približno 24 tednov nosečnosti. Prepovedal pa je tudi prepovedi po tem času, ko bi “po dobronamerni zdravniški presoji lečečega izvajalca zdravstvenih storitev nadaljevanje nosečnosti predstavljalo tveganje za življenje ali zdravje nosečnice”. Po mnenju nekaterih konservativnih kritikov pa bi to dejansko legaliziralo splav za vseh devet mesecev nosečnosti. Republikanci so prepričani, da demokrati spodbujajo radikalno zakonodajo, ki bi celo presegla Roe proti Wadu, in bi dovolila splav vse do trenutka rojstva, kar je politika, ki ji velika večina nasprotuje in meni, da je glasovanje proti zakonu, glasovanje za življenja otrok in mater. Eden od senatorjev je dejal, da je omenjen predlog zakona “najbolj osupljiv, grozljiv napad na življenja nerojenih otrok in zdravje mater v ameriški zgodovini”.

Večina Američanov nasprotuje poznim splavom
Tudi med številnimi volivci demokratov je predlog zakona preveč skrajen, kar kažejo tudi javnomnenjske raziskave, in sicer naj bi velika večina Američanov nasprotovala poznim splavom in splavom, ki jih financirajo davkoplačevalci. Anketa Marist iz leta 2022 je pokazala, da le 36 odstotkov Američanov meni, da bi morali biti splavi zakoniti brez kakršnih koli omejitev. Podobno  je raziskava Associated Press iz leta 2021 pokazala,  da 65 odstotkov meni, da bi morali biti splavi v drugem trimesečju nezakoniti, 80 odstotkov pa jih je bilo mnenja, da bi morali biti nezakoniti v tretjem trimesečju.

Tanja Brkić