fbpx

Severnokorejski hekerji naj bi pokradli več 100 milijonov dolarjev z namenom financiranja jedrskega in raketnega programa!

Severnokorejski hekerji naj bi pokradli več 100 milijonov dolarjev za financiranje jedrskega in raketnega programa. (Foto: Pixabay)

V javnost so prišle, zaenkrat še neuradne informacije, ki naj bi se nahajale v še neobjavljenem poročilu OZN, da so severnokorejski hekerji ukradli več 100 milijonov dolarjev v letu 2020. Ukradena sredstva naj bi služila financiranju tako jedrskega programa kot tudi razvoja balističnih raket. Del sredstev naj bi porabili tudi za podporo propadajočemu gospodarstvu te komunistične utrdbe. 

Ena izmed držav članic OZN  je izpričala, da so hekerji od leta 2019 do novembra leta 2020 ukradli sredstva v višini 316,4 milijona dolarjev. Avtorji poročila obenem še ugotavljajo, da Severna Koreja vzdržuje svojo jedrsko infrastrukturo ter izpopolnjuje infrastrukturo, ki je namenjena sistemu balističnih raket. V ta namen v tujini išče ustrezne materiale in tehnološke rešitve. Preiskovalci OZN pa navajajo, da je mogoče z veliko verjetnostjo trditi, da je Severna Koreja sposobna uspešno pritrditi jedrske konice na rakete dolgega dosega, poroča Polonia Christiana.

Vendar pa ob tem ni jasno, ali bi bile tovrstne rakete sposobne ponovno vstopiti v zemeljsko atmosfero. Gre za dele poročila, izhodni viri informacij pa želijo ostati neimenovani. Sicer gre za informacije, pridobljene od držav članic OZN, medijev in obveščevalnih agencij. Iz poročila pa je razvidno tudi to, da je Severna Koreja sodelovala z Iranom. Obenem ostaja neznanka, kdaj naj bi bil celoten dokument objavljen, po vsej verjetnosti pa bi se to lahko zgodilo še spomladi, ali vsaj jeseni. Vendar pa je uhajanje informacij povzročilo nezadovoljstvo velesil kot so ZDA in Kitajska.

Severnokorejski raketni program že leta vznemirja svetovno javnost. (Foto: epa)

Informacije o napredujočem severnokorejskem jedrskem program ter programu izdelave balističnega raketnega sistema, že vrsto let vznemirjajo svetovno javnost, a vse kaže, da tovrstni grožnji še lep čas ne bo videti konca. Veliko je v tej smeri sicer naredil bivši ameriški predsednik Donald Trump, ki se je tudi srečal z severnokorejskim diktatorjem Kim Jong-unom in za katerega je znano, da je prvi ameriški predsednik po desetletjih, ki ni pričel nobene nove vojne.

Domen Mezeg