Sirija opozarja: Če Izrael ne preneha z bombardiranjem Damaska, bodo vrnili z bombardiranjem Tel Aviva

(vir: twitter)

Sirske oblasti so Izraelu zagrozile s povračilnimi ukrepi zaradi konstantnih napadov na Sirijo in izpostavile legitimno pravico do obrambe pred izraelsko agresijo. Prejšnji teden so tudi Rusi pozvali Izraelce, naj prenehajo z bombardiranjem mednarodnega letališča v Damasku.

Izraelci so v zadnjem času večkrat bombardirali mednarodno letališče v Damasku, zaradi česar so jih k prenehanju sovražnosti pozvali tudi Rusi, kar pa so po poročanju medija Times of Israel Izraelci prezrli.

Zdaj je tudi uradna Sirija, kot poroča Advance.hr, napovedala povračilne ukrepe, če Izrael ne preneha z bombardiranji na območju Sirije. V izjavi so navedli, da lahko takšno povračilo zdaj prepreči samo Varnostni svet ZN, ki mora ustaviti nadaljnje izraelske napade na Sirijo in izraelske kršitve sirskega zračnega prostora.

Sirija napoveduje povračilne ukrepe
Vsekakor grožnja, ki jo je predstavil sirski ambasador pri ZN dr. Bashar al-Jaafari, pomeni dodatno zaostritev stanja na Bližnjem vzhodu. To je namreč prvič, da so Sirci javno napovedali protinapad na Izrael. Do sedaj so v glavnem trpeli izraelsko agresijo in čakali na soglasje iz Moskve. V prihodnjih tednih bomo tako lahko videli, ali je sirska napoved samostojen ukrep ali pa je bilo tudi Rusom dovolj.

Sirski ambasador pri ZN dr. Bashar Al-Jaafari (Vir: Twitter)

Ameriški predsednik Donald Trump je ob začetku leta napovedal umik ameriških enot iz Sirije. Medtem ko se Sirija bode s Turčijo na severu države, pa jim hrbet na jugu z Izraelom krije Iran. Izrael je tako vse bolj osamljen. Grožnja, da bi lahko Sirci v povračilo za bombardiranje damaščanskega mednarodnega letališča udarili na mednarodno letališče v Tel Avivu, bi lahko tako bila še kako nevarna.

Ivan Šokić