fbpx

Škandal! Najprej so se nad več kot 800 let staro cerkev spravili levičarski aktivisti, zdaj jo uničujejo še migranti!

Vir: (Twitter)

Vandalizmu v Franciji ni videti ne konca ne kraja. Francoski časnik Le Parisien je poročal o novem uničevanju bogate kulturne dediščine. Tokrat gre za baziliko Saint-Denis, zgrajeno leta 1135, ki so jo prejšnji teden močno poškodovali vandali, uničili pa so tudi skoraj dvesto let stare orgle.

Uničenje je odkril organist, ki je opazil, da je motor orgel poškodovan skupaj s še drugimi deli masivnega instrumenta, ki je bil oblikovan med letoma 1834 in 1841. Saadia Temelikecht, vodja oddelčne enote za arhitekturo in kulturno dediščino predmestja Saint-Denis, je povedala, da je bila škoda, narejena na tem instrumentu, ki je bil priznan kot  zelo pomemben kulturni spomenik, velika.

Po besedah Temelikechtove je bil vandalizem posledica tega, da se je nekdo skrival v orglah in si nato razbil pot ven. Kasneje je bila v baziliki odkrita še večja škoda, saj sta bila razbita tudi dva vitraža, ki sta nastala v 19. stoletju med obnovo po francoski revoluciji, in pa dve ključavnici, ki sta bili odprti na silo.

Policija pravi, da primer še preiskuje. Dogodek se je zgodil ravno eno leto po tem, ko so cerkev napadli levičarski aktivisti in nezakoniti migranti, ki so jo zasedli, da bi protestirali proti zakonu, ki je omejeval nezakonite migracije. Policija je še sporočila, da je območje zaenkrat zaprto za javnost, varovale pa ga bodo oborožene sile.

Levičarski aktivisti in migranti med protestom v cerkvi Saint-Denis

Nekoč nadvse priljubljeno mesto francoske kraljeve hiše, danes prenapolnjeno z migranti
Saint-Denis je bil skozi zgodovino zelo blizu francoski kraljevi hiši, kralj Ludvik XIV je v Saint-Denisu postavil več industrijskih objektov: tkalnice, predilnice, barvarne. Njegov naslednik, Ludvik XV. Francoski, čigar hči je bila nuna v karmeličanskem samostanu, je slednjemu dodal kapelo, prav tako pa je obnovil tudi preostale zgradbe kraljeve opatije. V 19. stoletju je Saint-Denis postal močno industrializiran. Promet je bil precej izboljšan: zgrajen je bil Kanal Saint Denis (1824), ki je povezal Kanal Ourcq z reko Seno na nivoju, kjer je bil oblikovan otok Seint-Denis, v letu 1843 je kraj dosegla prva železnica. Ob koncu 19. stoletja je v njem delovalo 80 tovarn.

Predmestje Pariza, v  katerem so pokopani francoski kralji do Ludvika XVIII. Francoskega, je danes po poročilu iz leta 2018 mesto, v katerem živi okrog 400 tisoč nezakonitih migrantov, zaradi katerih je mesto priča vse večjemu vandalizmu.

M. M.